Testresultat: Spel- och syntetiska tester

Att testa äldre hårdvara från många olika år och samtidigt hålla testresultaten relevanta är inte helt lätt. Vi har för det här testet utformat en ny testsvit som vi tror kommer fungera fint för hårdvara från många olika år och prisklasser.

Syntetiska tester

Först ut är ett gäng syntetiska laster. Fördelen med dessa är att även läsaren kan köra samma tester på en egen maskin och få ett hum om prestandan hos dessa hårdvaruveteranerna.

Utrustad med något högre klockfrekvenser och snabbare primärminne är det tydligt att Phenom II på AM3 är snabbare än den tidigare modellen på AM2+. Det är dock ingen jordskredsseger vi pratar om. Intel Core i7 920 tar hem vinsterna i de flesta av testerna även utan överklockning.

Ett nytt tillskott till testsviten är det inbyggda testverktyget i 7-Zip som testar komprimering och uppackning. Prestandan är beroende av minnesbandbredd, processorkraft samt latenserna mellan processor och minne.

Här ser vi hur liten skillnad det i praktiken var att att gå från DDR3 från DDR2. Det här gjorde också att många användare gott kunde uppgradera till exempelvis Phenom II X4 955 BE på sitt äldre moderkort med sockel AM2+ eller rentutav AM2, utan några större prestandaförluster.

Speltester

Den nya testsviten av spel för retrotesterna bör skala bra för modeller från de senaste tio åren. Vi kör tester både på det populära men äldre gränssnittet DirectX 11 samt det nyare gränssnittet DirectX 12 i de spelen som stödjer det.

DX11

Först ut är välbeprövade gränssnittet DirectX 11 som fortfarande är störst. De allra flesta moderna spelen går att köra i någon form av DX11-läge.

Något vi noterar under testerna är hur det måste finnas någon fördel i den nyare plattformen, då AMD Phenom II X4 955 BE i vissa fall slår sin föregångare även som överklockad när bildinställningarna vrids upp. Ett alternativ som ligger nära till hands är just det snabbare DDR3-minnet.

Spelen flyter på jämnare och färre hack upplevs med den nyare Phenom II-processorn även om det krävs lite överklockning för att ge en trevlig upplevelse. Vid riktigt höga bildinställningar märks det att, trots ett tappert försök, Phenom II har passerat sitt bäst före-datum.

DX12

Det modernare gränssnittet DX12 inte bara lovar bättre prestanda på svagare hårdvara utan är även ett krav för nyare funktioner så som ray tracing.

Processorerna i Phenom II-familjen presterar påtagligt bättre i det nyare gränssnittet DX12. Med hjälp av överklockning får vi något som kan beskrivas spelbart även om det fortfarande inte är helt utan variationer i bildfrekvens i Battlefield 1.

Den som vill uppleva gravplundring i Shadow of the Tomb Raider bör titta efter en uppgradering, då spelet helt enkelt inte är en behaglig upplevelse på plattformen trots bästa möjliga förutsättningar.

Effektuttag

Effektuttag mätt för hela systemet från väggen.

Då det är samma arkitektur på de två Phenom II-processorerna och dessa uppvisar ungefär samma effektutveckling vid överklockning är det troligtvis de olika plattformarna som ger det något lägre effektuttaget för dagens testsystem.