Överklockning

Suffixet "Black Edition" syftar på att processorn levereras med en upplåst multipel och därmed är enklare att överklocka. Om det finns användare som fortfarande använder en Phenom II så är denna processor med stor sannolikhet överklockad.

Således testas dagens processor kraftigt överklockad för att ge bästa möjliga förutsättningar till att klara dagens laster. Vid överklockning av en processor med upplåst multipel krävs normalt en multipelhöjning följt av lite högre spänning.

OC.jpg

För Phenom II krävs även en lite högre frekvens på kommunikationsbusen, Hypertransport, och nordbryggan för att låta kärnorna sträcka ordentligt på benen. Dessa landar båda på 2 400 MHz medan processorkärnorna får ett lyft på 900 MHz, vilket ger ett slutresultat på 4 100 MHz över de fyra kärnorna.

Vid överklockning blir dock testplattformen vi använder lite kinkig och många sensorer ger konstiga mätresultat inklusive spänningen till kärnorna, som i BIOS ställs till 1,55 V. Det här var en spänning som var hyfsat normal att använda för att nå högre frekvenser med Phenom II.