Tester

Synology bistod med två stycken Toshiba N300 4TB-hårddiskar till denna recension. Under utvärderingsperioden när överföringstesterna utfördes var diskarna installerade utan RAID-konfiguration, detta då möjligheten att kunna kopiera mellan två interna diskar var nödvändigt. Alla överföringstester utfördes även med båda filsystemen Btrfs och Ext4.

Kopiering mellan diskarna var som förväntat en snabb och stabil process. Medelhastigheten för intern kopiering av en mkv-fil med storlek på 5,2 GB ligger runt 110 MB/s. Detta resultat konstaterades efter cirka 50 överföringar mellan diskarna. Det märktes ingen noterbar skillnad vid byte av filsystem, differensen handlade om cirka 5 MB/s.

Detta resultat innefattar självfallet ett flertal faktorer. Resultatet kan variera beroende på vilken typ av disk som är installerad i systemet, vilken konfiguration som används, vilken typ av fil som kopieras och liknande faktorer.

Kopiering över nätverket var förvånansvärt bättre än förväntan. Kopieringen utfördes med en liknande mkv-fil som i det lokala testet och gav en genomsnittlig överföringshastighet, både till och från enheten, på cirka 90 MB/s.

Värt att nämna är att dessa resultat gjordes med Btrfs som filsystem, och här syns prestandaförlusten mot Ext4 tydligt. Vid byte till Ext4 ökade hastigheten till cirka 110 MB/s i medel, det vill säga likvärdigt med en intern kopiering och därtill den praktiska maximalnivån för ett trådbundet gigabitnätverk.

En annan viktig faktor som uppmärksammades vid kopiering från NAS:en till extern enhet är hastigheten på den mottagande enhetens hårddisk. Detta kan vara en flaskhals, vilket det även var vid ett av testerna. Testet använde en äldre HDD med ett varvtal på 5400 RPM vilket bromsade överföringen och vid ett byte till en SSD på mottagande enhet försvann flaskhalsen helt.

Videoströmning med Plex

Vid detta test var både både DS718+ och den bärbara dator som tog emot videoströmmen anslutna direkt till routern med kabel. Testklippet är ursprungligen i upplösningen 4K UHD men kodas här om i realtid av Plex Media Server till 1080p innan det skickas ut till den mottagande enheten.

Att strömma en 4K-video över Plex fungerar väldigt bra. DS718+ hanterar detta utmärkt, precis som annonserat i enhetsbeskrivningen och det förekom ingen buffring under tiden filmen rullade. Dock märkte det att användningen av RAM-minnet var högre än förväntat vid strömning av 4K-innehåll.

Som medel gick användningen av RAM-minnet upp till cirka 60 procent vid videoströmning, upp från runt 10 procent vid vila. Ibland toppade användningen även upp mot 75 procent. Vid test av att strömma samma 4K-baserade videoklipp till två enheter samtidigt tog det fort stopp, mest troligt var det på grund av att NAS-enheten fick slut på RAM-minne och det att det inte fanns mer processorkraft att tillgå.

Värt att nämna är att testet använde sig av Plex gratisversion som inte stödjer hårdvaruaccelererad videokodning.

Drifttid

Under testperioden har enheten stått igång i strax över en vecka utan några som helst bekymmer under tiden. När enheten använts aktivt har arbetsuppgifterna för det mesta varit att strömma filmer och serier via Plex till en TV.

Enheten har inte behövts starta om eller blivit påtvingad några som helst uppdateringar under upptiden, och de uppdateringar som faktiskt körts har varit automatiska uppdateringar för ett fåtal applikationer. Det har ej heller noterats någon märkbar försämring i prestanda eller responstid under drifttiden.

Ljudnivå och värmeutveckling

Generellt sett blev enheten aldrig särskilt varm under testperioden, trots att den stod inklämd i ett litet skåp bland en massa kablar och dylikt. Den blev aldrig så pass varm att den skulle behöva någon särskild tillsyn.

Ljudnivån är svårare att uttala sig om, men undertecknads sambo hade starka åsikter om att fläkten lät en del. Detta minskade dock så fort enheten hamnade i nätverks-skåpet. Då det sitter en mindre 92 mm-fläkt i enheten kan vi föreställa oss att vissa personer kan uppleva ett vinande och störande ljud från fläkten.

Ljudnivån kan dock regleras med hjälp av de inbyggda fläktprofilerna. Den aktiva profilen kan väljas genom att gå in via Control Panel > Hardware & Power > General > Fan Speed Mode. Det finns tre nivåer att välja mellan: full hastighet, låg temperatur och tyst läge.

Varje läge reglerar fläkthastigheten för att optimera temperaturen i NAS-enheten efter den valda fläktprofilen. Testexemplaret var vid leverans förinställt på full hastighet, vilket förklarar varför fläkten lätt kunde uppfattas som vinande.