Sammanfattning

För att summera tycker vi Dell har gjort ett fantastiskt jobb med att ge XPS 13 premiumkänslan som förväntas av en Ultrabook i prisklassen. Höjdpunkterna är utmärkt batteritid, hög byggkvalitet och bra materialval samtidigt som datorn har ett rent och diskret utseende i ett riktigt kompakt format.

DSC_0052.jpg

Skärmen är allt vad Dell lovar att den ska vara. Den levererar hög ljusstyrka, djup svärta, korrekta färger och bra betraktningsvinklar. Ingenting att klaga på egentligen, en riktigt trevlig panel helt enkelt.

Pekplattan och tangentbordet lider av vissa, om än små, kompromisser för att rymmas i det kompakta chassit. Vi upplever dock inga större problem med detta och efter en tids invänjning är det inget man direkt lägger märke till vid användning. Det ändå värt att påpeka, då dessa avvägningar inte nödvändigtvis faller andra i smaken.

Dell får en stor tumme upp när det kommer till batteritiden, där datorn klarar sig imponerande länge i testerna. Det bör inte vara några problem att klara av en hel arbetsdag vid lättare användning. Är det Netflix, Youtube eller liknande mediakonsumtion som står på menyn kan man räkna med runt 11 timmar innan det är dags att ansluta laddaren.

Hårdvaran levererar bra prestanda, där den nya processorn Intel Core i7-8565U imponerar med höga turbofrekvenser. Särskilt bra presterar den framförallt i enkeltrådade scenarion där turbofrekvensen tillåts kliva upp till 4,6 GHz i kortare perioder. Som tidigare nämnt känns dock Intel Core i5-8265U som ett mer attraktivt alternativ då skillnaden i prestanda är förhållandevis liten.

Lagringsenheten från SK Hynix imponerar knappast i testerna, men får ändå godkänt då sekventiell läs- och skrivhastighet visar dugliga resultat samtidigt som vi aldrig känner oss märkbart begränsade av prestandan.

Det hade dock varit trevligt med möjlighet till större lagringskapacitet bland de billigare konfigurationerna, där det exempelvis inte går att kombinera Intel Core i5-8265U med större lagringsenhet än 256 GB. Högre lagringskapacitet kräver alltså att du även betalar för både mer primärminne och snabbare processor, som krasst inte är så mycket snabbare.

Gällande uppgraderingsmöjligheter är det endast lagringsenheten som kan bytas ut på XPS 13 då primärminnet sitter fastlött på moderkortet. Här är det därför viktigt att välja en konfiguration som har tillräcklig mängd primärminne för sitt användningsområde.

Även om trenden har börjat gå mot att rekommendera 16 GB primärminne skulle vi säga att de flesta klarar sig med 8 GB vid lättare uppgifter på språng. Ska man syssla med produktivitet och tyngre användningsområden kan det dock vara en idé att välja en konfiguration med 16 GB istället.

För att knyta ihop säcken är detta en dator för den med höga krav på kvalitet, batteritid och portabilitet. Vi kan utan tvekan rekommendera Dell XPS 13, som med facit i hand är ett utmärkt alternativ i det ultraportabla segmentet.

Dell XPS 13 levererar hög kvalitet, lång batteritid och portabilitet i en klass för sig. Ett utmärkt alternativ i det ultraportabla segmentet.

Fördelar

  • Hög kvalitetskänsla

  • Imponerande batteritid

  • Riktigt kompakt format

  • Ljusstark och färgkorrekt skärm

  • Bra tangentbord med behaglig skrivkänsla ...

Nackdelar

  • ... men grunt djup passar inte alla

  • Begränsade uppgraderingsmöjligheter

  • Ljudet medelmåttigt

Pris vid publicering: 15 990 kronor i det testade utförandet. Från 12 290 och upp till 30 290 kronor beroende på konfiguration.