Batteri, ljudnivå och värmeutveckling

Batteritid har alltid varit en av dom stora säljpunkterna för Dell XPS 13, vilket vi nu ska sätta på prov. Batteritestet är baserat på tre vanliga användningsområden.

Mediekonsumtion i form att strömmande video där en Full HD Youtube-video i fullskärm loopas. "Work Test" i PCMark som ska simulera lätt till medelhög arbetsbelastning i form av ordbehandling/kalkylark, webbläsaranvändning samt videochatt. Det tredje testet heter "Creative Test" i PCMark och ger oss en tyngre arbetsbelastning med fotoredigering, videoredigering, videokodning och spel.

Alla funktioner för automatisk justering av ljusstyrkan är avstängda och ljusstyrkan är satt till 60 procent, som subjektivt är en behaglig nivå både dagtid och kvällar. För framtida tester planerar vi använda en mätare för att kunna ställa in ett fast värde på ljusstyrkan på alla testade modeller.

Användningsområde

Resultat

Videouppspelning
Youtube-video

665 minuter

PCMark 8 - Work test
(Webbläsare, ordbehandling, videochat)

306 minuter

PCMark 8 - Creative test
(Foto- och videoredigering, videokodning, spel

157 minuter

Mest imponerande är som väntat Youtube-testet där XPS 13 håller sig levande i drygt 11 timmar innan batteriet ger upp. PCMark "Work Test" är periodvis mer krävande än man kan tro och resultatet landar på strax över 5 timmar.

Det tyngsta testet "Creative" belastar datorn hårt och batteritiden landar på dryga 2,5 timmar. Dessa användningsområden kräver generellt hög prestanda och är förmodligen inget man vill eller bör syssla med vid batteridrift – även om det är genomförbart under kortare perioder.

Ljudnivå

För att testa ljudnivån i olika scenarion använder vi oss av dels samma tester som ovan men även Cinebench R15 och Prime95 som representerar ett worst case scenario. Bakgrundsbrus i rummet uppmäts till 33 dBA och ljudnivån mäts 20 cm ovanför tangentbordet på datorn.

DSC_0033-1.jpg

Användningsområde

Resultat

PCMark 8 - Work test
(Webläsare, Ordbehandling, Videochat)

33-35,3 dBA

PCMark 8 - Creative test
(Foto/Video Redigering, Transkodning)

35,3 - 37,8 dBA

FHD Videouppspelning
Youtube, Twitch, Netflix

33 dBA

Cinebench R15
Flera Trådar

37,8 dBA

Cinebench R15
En Tråd

35,3 dBA

Prime95 - Smallest FTP
Stresstest

44,7 dBA

Resultaten visar låga ljudnivåer även vid medelhög belastning, något som även stämmer överens vid vår subjektiva uppfattning vid faktiskt användande.

Vid lättare användningsområden som ordbehandling, surf eller videouppspelning börjar fläktarna sällan snurra alls medan tyngre belastning får fläktarna att varva upp. Men vi upplever den aldrig som högljudd, utan det handlar om fullt rimliga ljudnivåer för en bärbar dator i segmentet.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts via IR-termometer på ett flertal punkter över hela datorn medan stresstestet i Prime95 körs. Mätningarna sker efter en timmes belastning och utförs vid en rumstemperatur på 23 °C.

Datorn upplevs aldrig som obekvämt varm vid normal användning. Under stresstestet är det dock gränsfall. Hetaste punkten uppmäts till 46 °C och undersidan visar liknande resultat, där varmaste punkten även där mäter 46 °C vid ventilationsgallret på vänster sida av datorn.

Dessa punkter överensstämmer inte helt otippat med positionen för processor samt kylflänsen inuti datorn. Själva glasfiberytan på vänster sida av tangentbordet ger en maximal temperatur om 40 °C medan handledsstödet och höger sida av datorn håller sig väldigt svalt under belastning, där ingen punkt överstiger 32 °C.

DSC_0118-1.jpg
DSC_0118.jpg

En maximal temperatur på 46 °C kan verka högt men detta är då begränsat till små specifika områden som illustreras på bilderna ovan. Överlag håller sig större delen av datorn runt 35–36 °C under stresstestet, vilket är fullt godkänt.