Pinout

Innan vi börjar med att klä eller skapa våra egna kablar måste någon form av kopplingsschema fastställas. Detta går ofta att hitta på nätet, särskilt om nätdelen i fråga har några år på nacken. Observera att det är mycket viktigt att förstå vilken sida av kontakten som kopplingsschemat är ritat efter för att inte koppla kablarna omvänt.

I det fall att ett kopplingsschema inte går att hitta eller jag inte fullt ut förstår det som visas, brukar jag göra ett eget genom att ta ut en kabel åt gången ur en kontakt och se var kabeln leder till i den andra änden.

Detta bildar den första referenspunkten på kopplingsschemat, och kan då exempelvis kallas för pin nummer ett. Det är ett pålitligt sätt att vara säker på att rätt kabel hamnar på rätt plats idag när många nätdelar inte längre färgkodar kablarna efter uppgiften.

Nedan har jag skapat ett par mallar i PNG-format som är fritt fram att använda för att komponera sitt eget kopplingsschema.

Laine_Pinout_1.png
Laine_Pinout_2.png

För att skapa ett kopplingsschema med hjälp av figurerna ovan är den lättaste metoden följande:

  1. Fastställ vilken sida av kontakten du identifierar.

  2. Identifiera platsen för ditt första kontaktstift och kabel på kontakten som kopplas in i komponenten. Numrera denna i mallen.

  3. Följ kabeln till motsvarande kontaktstift i andra änden, i kontakten som kopplas in i nätdelen.

  4. Numrera mallen för nätdelens kontakt med samma nummer som tidigare. Om det är en delad kabel med flera stift, använd samma nummer på samtliga platser den kopplas till och markera delningen.

A4-mall för utskrift
A4-Mall.jpg

Universell A4-mall för utskriftA4-Mall.pdf

Ovan syns en färdig mall i A4-format för utskrift där några vanliga kontakttyper är representerade. Skriv ut, kryssa för kontakterna som inte är relevanta till din nätdel och fyll i siffror efter kablarna du kan identifiera.

Visa mer

Nätdelstestare

För att säkerställa att kablarna är kopplade kan vi testa nätdelen med hjälp av specialbyggda testare, eller en multimeter och ATX-standarden uppslagen.

Nätdelstestare (eng. PSU tester) finns i många olika prisklasser och utföranden. Den jag visar i artikeln är en enkel modell som normalt kostar under hundra kronor med frakt. Den visar inte vilken spänning varje kabel har, men klarar av att kontrollera om den får spänningarna som förväntas av den.

Laine_Sleeve_F1.jpg

Just denna är en äldre modell som har hängt med i många år. I dagsläget är det nästan oundvikligt att hitta en testare med LCD-skärm och läsbara spänningsvärden.

För den som inte litar på elektronik från Ebay finns det till och med testare från större tillverkare, såsom Thermaltakes Dr. Power II.

Laine_Sleeve_F2.jpg
Laine_Sleeve_F3.jpg
Laine_Sleeve_F4.jpg

Lysdioderna tänds efter att spänningen som testaren förväntar sig att läsa av finns närvarande. Skulle någon kontakt inte sitta som den ska, en kabel vara feldragen eller liknande så kommer lampan inte att lysa. Den visar inte exakt vilken kabel det är, men med hjälp av ett schema över kablar och spänningar som återfinns i en ATX-kontakt så begränsas antalet felkällor rejält.

Skulle exempelvis 12V inte lysa så kan det vara en av två 12V-kablar på ATX24, någon av upp till fyra för EPS till processorn, eller tre på PCI Express.

Indikatorn för negativ 5V är normalt alltid släckt, då detta motsvarar den tomma kontakten i en modern ATX24 och tillhör en standard som inte används längre. Samma sak kan ske med positiv 3V när en SATA strömkontakt testas, om den inte har stiftet närvarande.