Test: Speltester

Syntetiska tester i all ära men i slutändan så det hur hårddisken presterar till vardags som är intressant. Eftersom Steam tillåter mig att flytta en hel spelinstallation mellan hårddiskar så gjorde jag test med Total War: Warhammer II och Doom (2016) – ett strategispel samt ett snabbt FPS.

I ett spel som Total War: Warhammer II är det lätt att bli en så kallad save scummer som jag. Då kan det sluta med många omstarter där jag laddar in kampanjen om och om igen för att mildra klantigheter jag har gjort.

Doom tog jag med för att ha en jämförelse med ett spel som inte läser in lika mycket data när jag laddar in ett sparat spel, i alla fall inte i närheten så mycket som Total War: Warhammer II.

Tiderna är genomsnittliga tider efter tre laddningar.

När spelen startas upp är inte Toshibas X300 så hopplöst efter som jag hade förväntat mig, även om den är en bra bit efter min snabbaste SSD-enhet. I siffror är den 62 procent långsammare i Total War: Warhammer II. Det är ett lite ljusare scenario när Doom ska laddas in. Då är hårddisken enbart 36 procent långsammare.

Ljuspunkterna mörknar dock ganska rejält när jag sen laddar in en Total War: Warhammer II-kampanj. Det är i princip i mitten av spelet, så mycket av kartan är synlig. X300 faller väldigt kort här och minnesbaserad lagring visar på sin styrka. Toshibas hårddisk är här cirka 4,8 gånger långsammare än Samsungs EVO 840, en mycket kännbar skillnad.

Jag blev ganska snart irriterad på de långsamma laddningstiderna i Total War: Warhammer II. Att det tar längre tid att ladda in spelet har jag inte så stora problem med eftersom det är en engångsföreteelse men när det tar så lång tid att ladda in en kampanj blir det snabbt tröttsamt.

För Doom såg det dock väldigt lovande ut eftersom X300 inte verkar lida lika kraftigt av det spelet. Laddningstiden är fullt rimlig även om den släpar efter med 56 procent.

Dessa två spel målar upp en bra bild av vad köparen kan förvänta sig när det kommer till Toshibas X300. Den kan stå sig respektabelt mot minnesbaserad lagring men när det verkligen kommer till att ladda in mycket data så går den snart på knäna.