Testsystem & metodik

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i7 4770k @ 4,6 GHz

Moderkort

ASUS Maximus Hero VII

Interminne

16 GB DDR3 @ 2 400 MHz

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Pro

Min speldator, eller min main för att vara rätt med tugget, är fortfarande en helt utmärkt dator men processorn börjar bli lite till åren. Dock kommer processor- och minnesprestanda ha marginell till ingen påverkan på resultatet för överföringshastigheter och accesstider.

Samtliga diskar inklusive testdisken i fråga är uppkopplade mot SATA 6,0 Gbps-gränssnitt. Inte för att det kommer göra så stor skillnad för en hårddisk eftersom prestandan inte kommer vara i närheten av att mätta bandbredden som finns tillgänglig via det gränssnittet, men det är för att utesluta möjliga felkällor.

Komponent

Typ av disk

Lagringskapacitet

Beläggning

Toshiba X300

Mekanisk Hårddisk

10 TB

0%

Intel SSD 320 Series

Minnesbaserad (MLC)

120 GB

86%

OCZ Vertex 4

Minnesbaserad (MLC)

512 GB

79%

Samsung EVO 840

Minnesbaserad (TLC)

1 TB

79%

Exklusive testdisken så har jag valt att ta med tre av mina diskar som sitter i min speldator till vardags. Samtliga diskar är också rätt till åren vid det här laget och är dessutom välanvända. Det har gått lång tid sedan de formaterades samt att de har en hög beläggning.

Den som tittar på testresultaten bör ha i åtanke att det är en helt nyformaterad hårddisk som testas mot väl brukade minnesbaserade SSD-diskar. Detta syns också i testresultaten där Samsung EVO 840 bör ligga strax över 500 MB/s i sekventiell läs- och skrivprestanda medan min disk ligger närmare ~450 MB/s.

Crystaldiskmark 6.0.0

En välkänd och välanvänd mjukvara för att testa hur snabb en lagringsenhet är på att läsa och skriva data från lagringsutrymmet är Crystaldiskmark. Jag har kört alla tester med standard inställningar, vilket är fem rundor med en 1 GB stor fil. Detta för att det skall vara enkelt att jämföra med egen hårdvara.

Crystaldiskmark 6.PNG

För den som inte är så insatt, inklusive undertecknad, så betyder de fyra förkortningarna följande:

Seq Q32T1 (128KiB)

Först av allt vill jag klargöra att Q står för engelskans queue som betyder kö. Bokstaven T står för thread vilket innebär tråd, processortråd alltså.

Ködjup och trådar är för diskbaserad lagringsmedia mindre intressant att titta på då en diskbaserad enhet har ett läsarhuvud som bara kan göra en sak åt gången. Dock så kan vissa tekniker hjälpa till att mildra detta faktum. Den mest effektiva metoden av dessa är cache, vilket denna modell har 256 MB av.

Förenklat är cache ett snabbt minnesbaserat lagringsmedia som sparar den datan som disken läser mest och oftast. Detta innebär i praktiken att ett syntetiskt test som Crystaldiskmark aldrig kommer dra nytta av cache eftersom den sätter upp helt slumpmässig data varje gång.

Seq, kort för sequential, betyder sekventiell läsning och skrivning, alltså att data läses och skrivs efter varandra i ordning sektor för sektor. Så sektor 1, sektor 2, sektor 3 och så vidare. Det betyder i sin tur att läsarhuvudet inte behöver färdas slumpmässigt över plattan. Detta är anledningen till att en hårddisk får ett extremt bra resultat i det här testet.

Testet är bra på att simulera hur det är att till exempel strömma en stor videofil, där alla blocken ligger i sekvens efter varandra och inte utspridda i olika sektorer.

4KiB QxTx

4KiB står för att datan är uppdelad i block om 4KB, alltså i väldigt små delar, till skillnad från första testet som är uppdelat i 128 KB-block. Vad som vidare är intressant är att data läses och skrives random access, alltså inte i sekventiell ordning utan slumpmässigt. Så läsarhuvudet måste färdas över plattan för att hitta till exempel sektor 32, läsa där, sedan färdas till sektor 3 och läsa där med mera.