Sammanfattning

Nvidia fortsätter att lansera nya grafikkort på löpande band som varje gång har klivit ned i prestandastegen. Vid det här laget är alla nya funktioner som RT-kärnor och Tensor-kärnor helt ute ur ekvationen, och nyheterna handlar enbart om vad Turing kan erbjuda i sin enklaste form.

Geforce_GTX_1650-19.jpg

Tanken med Geforce GTX 1650 är att ersätta utgående GTX 1050 Ti med något bättre prestanda, men även ta fördel av nya tekniker i Turing-arkitekturen. Visserligen håller kortet vad som är lovat, men ur en spelsynpunkt är det verkligen inget att hänga i granen, och därmed tveksam uppgraderingsväg.

Rekommenderade priset för Geforce GTX 1650 är 1 750 kronor, men baserat på tidigare lanseringar kommer det bli väldigt svårt att hålla det priset. Det sistnämnda stämmer in gott och väl på modellerna som redaktionen har fått in, där båda hamnar en bra bit över 2 000 kronor även.

Geforce_GTX_1650-7.jpg

Nvidia stoltserade även med att kortet inte behöver någon extra strömmatning utan klarar sig på 75 Watt från PCI-Express-porten, sedan lanserades tredjepartsmodellerna. Majoriteten av korten har i dagsläget en 6-pin strömkontakt för att ta höjd för fabriksöverklockningen, och förstör lite av syftet med kortet.

I slutändan räcker helt enkelt inte prestandan till för att Geforce GTX 1650 ska kunna konkurrera på marknaden med sin nuvarande prislapp. Med högre presterande modeller som Radeon RX 570 vid samma prispunkt samt inte minst storebror Radeon RX 580 för samma peng som de fabriksöverklockade Geforce GTX 1650-korten är AMD det vettigare valet i detta segment.

Gigabyte GTX 1650 Gaming OC

Geforce_GTX_1650-2.jpg

Korten från Gigabyte börjar bli lite svåra att urskilja när nästintill alla ser likadana ut. Dessvärre hamnar inte kylaren på lika bra nivå som vi brukar se i övre klasserna och märks att det har snålats in en del. Vidare så har Gigabyte även utrustat kortet med en ensam 6-pin-strömkontakt till följd av fabriksöverklockning.

Sett till prestanda ger det något högre bildfrekvens än referensmodellen men till ett pris runt 2 200 kronor är det inte bra valuta för pengarna. Vid den prisklassen går det att få tag på betydligt roligare modeller med mer prestanda under huven, och troligen trevligare kylarlösning.

Fördelar

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Fabriksöverklockning

  • Bra energieffektivitet

Nackdelar

  • Högt pris för låg prestanda

  • Hög ljudnivå under belastning

Pris vid publicering: 2 190 kronor
Lägsta pris:

EVGA GTX 1650 XC

Geforce_GTX_1650-10.jpg

Med senaste generationen från Nvidia har EVGA börjat utrusta sina instegskort med en udda formfaktor som vi har ifrågasatt flera gånger. Samma formfaktor gäller även för EVGA Geforce GTX 1650 XC, dock med en något nedskalad kylfläns. Paketet kyls fortfarande med hjälp av en ensam fläkt som får jobba lite väl hårt för att hålla temperaturerna.

Den udda formfaktorn gör oss fortfarande tveksamma till vem kortet är riktat mot, speciellt när det får sällskap av en prislapp runt 2 200 kronor. Det är helt enkelt för mycket pengar för den prestandaklassen och kan med fördel bytas ut mot en äldre modell med högre prestanda.

Fördelar

  • Fabriksöverklockning

  • Bra energieffektivitet

Nackdelar

  • Högt pris för låg prestanda

  • Saknar semi-passiv fläktkurva

  • Konstig formfaktor

Pris vid publicering: 2 299 kronor
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide. Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide: Hur man installerar ett grafikkort
SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal