Sedan VR introducerades på allvar för ett antal år sedan har ett flertal produkter hittat ut på marknaden. De största aktörerna i dagsläget är HTC och Oculus, som konkurrerar om PC-marknaden med VR-headset i olika prisklasser. Nyligen avtäckte Oculus sin senaste skapelse Rift S, som är en uppföljare till ursprungliga Rift och kommer med nyheter som inbyggd rörelsespårning.

Till skillnad från HTC har Oculus lagt allt mer fokus på att få ner priset på sina modeller, vilket gjorts möjligt tack vare mindre kraftfulla komponenter. I en intervju med Computerbase (tyska) berättar Oculus-chefen Jason Rubin att det är en medveten strategi och att företaget i dagsläget inte har några planer på mer högpresterande modeller med högre prislapp.

Rubin menar att ett Rift-headset med en prislapp över de 449 euro som Rift S kostar skulle ha svårt att hitta köpare. Anledningen är att majoriteten av användarna inte har datorsystem som klarar av att driva den typen av produkter, vilket är varför det inte är något företaget satsar på.

En andra generationens Rift i ordets sanna bemärkelse skulle enligt Rubin kräva en omarbetning av produkten på ett mer omfattande plan och erbjuda innovationer som helkroppsspårning. Det skulle i sin tur leda till att kompatibiliteten för spel mellan olika modeller blir lidande och användarbasen skulle därmed delas upp, något som inte går i linje med Facebooks och Oculus sociala fokus.

Rubin bekräftar också att företagets produktportfölj blir komplett i och med lanseringen av Rift S och Quest, som ackompanjeras av Oculus Go. Företagets fokus kommer framöver istället ligga på mjukvara och funktionalitet, där cross-play mellan de olika VR-headseten är en viktig del.

Först ut på marknaden blir Rift S, som släpps under våren 2019 och har en rekommenderad prislapp på 399 USD, motsvarande 4 600 kronor. Oculus Quest har ännu inget lanseringsdatum men väntas släppas senare under 2019.

Läs mer om Oculus: