I slutet av mars godkändes det kontroversiella upphovsrättsdirektivet Copyright in the Digital Single Market, vari tilläggen Artikel 11 och 13 (numera Artikel 15 och 17) ingår. Inom kort ska EU:s ministerråd formellt godkänna förslaget, men detta kommer inte göras med godkännande från svenska ledamöter då riksdagens EU-nämnd nu beslutat att rösta nej.

Bland de svenska ledamöter som röstade igenom upphovsrättsdirektivet i EU fanns bland annat representanter för Miljöpartiet och Socialdemokraterna. I den senaste omröstningen i EU-nämnden valde Miljöpartiet att rösta nej till direktivet, och går därmed mot regeringskollegan Socialdemokraterna. Regeringen kommer därmed tvingas byta riktning och rösta nej i EU:s ministerråd.

I intervjuer med Sveriges Radio säger Lorentz Tovatt, suppleant för Miljöpartiet i EU-nämnden, att detta blir första gången partiet röstar emot regeringens linje. Det uppges göras för att följa partiets linje i en så pass viktig fråga.

Om det blir ett nej i EU-nämnden imorron så kommer regeringen tvingas driva ett nej på ministermötet. Och det är naturligtvis ambitionen. Det är klart att det här ska vara någonting som ska omförhandlas i EU. Vi ska inte acceptera att EU är inne och detaljreglerar människors frihet på internet. Utan tvärtom ska EU fokusera på dom verkliga hoten vi har, nämligen klimatet

Regeringens justitieminister Morgan Johansson (S) medger att det är unikt att ett parti röstar emot en regeringspartner, men menar att EU-nämndens beslut sannolikt inte kommer påverka utgången i omröstningen. Han menar att det råder en stor majoritet för uppgörelsen i EU-parlamentet, och att direktivet därför med stor sannolikhet kommer godkännas ändå.

Tomas Tobé, Moderaternas toppnamn till årets EU-val, ser EU-nämndens beslut som en seger och förklarar i en intervju med Dagens Industri att det är en viktig sådan även om direktivet röstas igenom på måndag.

Sverige blir ytterligare ett land som röstar nej. Även om Tyskland röstar ja så verkar man göra det med en röstförklaring om att man inte vill införa ett uppladdningsfilter, det här direktivet börjar redan innan det beslutats grusas sönder. Det här är det första steget på en längre där vi menar att man ska göra om och göra rätt. Vi behöver en mycket bättre reglering än det här

På måndag den 15 april kommer EU-rådet för jordbruk- och fiskefrågor rösta om direktivet för upphovsrätt, inklusive tilläggen Artikel 15 och 17, formellt ska godkännas. Om direktivet godkänns har unionens medlemsländer 24 månader på sig att implementera det nya direktivet i sina nationella lagstiftningar.

Läs mer om EU:s upphovsrättsdirektiv: