Den traditionsenliga teknikmässan Consumer Electronics Show (CES) brukar bjuda på en rad olika nyheter för den som är intresserad av hårdvara. På CES 2018 avtäcktes bland annat Nvidias satsning på spelskärmar enligt konceptet Big Format Gaming Displays (BFGD), och som namnet avslöjar handlar det om stor skärmyta och spelinriktade egenskaper.

Bland höjdpunkterna syns upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar, som paras med en rejält tilltagen bildpanel med hög uppdateringsfrekvens och adaptiv bildsynkronisering. I början av året avtäckte HP den första BFGD-skärmen Omen X Emperium, vilken levereras med en soundbar och prislapp omkring 45 000 kronor. Nu avtäcker Acer sitt bidrag till marknaden för skärmar modell större, i form av Predator CG437K P.

Acers variant går dock inte under den officiella BFGD-flaggen, och den 43 tum stora VA-panelen innebär ett rejält storleksmässigt kliv ned från HP:s modell, som mäter in på 65 tum diagonalt. Sett till upplösningen står dock fortfarande 4K UHD på menyn, medan uppdateringsfrekvensen om 144 Hz är marginellt högre än de 120 Hz för HP:s alternativ.

Skärmen riktas mot både PC- och konsolspelare och en variant av adaptiv bildsynkronisering listas för respektive plattform. På PC-sidan skrivs dock "Adaptive sync" istället för Nvidias G-Sync, vilket tyder på att det handlar om VESA:s mjukvarubaserade lösning. Under årets upplaga av CES lade Nvidia stort fokus på denna synkroniseringstyp, i samband med att bolagets grafikkort utökades med stöd för den alternativa tekniken.

När det kommer till bildegenskaper nämns certifiering enligt VESA DisplayHDR 1000, vilket kräver maximal ljusstyrka om 1 000 cd/m² (nits) och ett färgomfång på minst 90 procent av DCI-P3-rymden. Bildanslutningarna är fem till antalet och består av tre HDMI, en Displayport och en USB Type-C, vilka sällskapas av dubbla USB 3.0 och en duo USB 2.0.

Predator CG437K P blir tillgänglig i Europa någon gång i september, med en prislapp på omkring 1 300 USD. I svensk butik motsvarar det strax över 15 000 kronor inklusive moms.

Läs mer om BFGD och adaptiv bildsynkronisering:

Källa: Tom's Hardware