Test: Syntetiska prestandatester – GPU

Grafiktester

Monterad i datorn sitter ett Geforce RTX 2080 Max-Q som är ett fullstort grafikkort precis som den krets som sitter på vanliga RTX 2080-instickskort. Skillnaden är dock att Nvidia har konfigurerat spänning- och frekvenskurvan för att placeras optimalt gällandes energieffektivitet, där maximal prestanda per energienhet (och värmeutveckling) erhålls.

När testerna även är beroende av grafikkortet närmar sig prestandan mellan de två olika fläktinställningarna. Grafikprestandan skiljer inte mer än ett par procent på sin höjd medan processorn som värst straffas med hela 33%. Det är uppenbart att kylningen är begränsningen i laptopen och att det är processorn som får dra det kortaste strået.

VRMark är ett test ämnat för att se om hårdvaran är kapabel att driva ett VR-headset. Kravet är minst 90 bilder per sekund, vilket maskinen klarar med bravur.

RTX specifika tester

Futuremarks testsvit 3DMark har även uppdaterats med ett gäng specifika tester relaterade till ray tracing specifikt.

Det är tydligt att DLSS ger en rejäl prestandaboost. Den som vill läsa mer om vad DLSS är och hur det fungerar kan titta på in här.

Prestandatestet Port Royal med ray tracing uppvisar endast marginella skillnader i prestanda mellan de olika fläktlägena.