Test: Syntetiska prestandatester – CPU

Modellen jag har hos mig idag är utrustad med den snabbaste processorn som går att få i M17, Intel Core i9-8950HK.

Alienware_m17_29.PNG

Processorn Intel Core i9-8950HK påminner mycket om tidigare Intel Core i7-8700K men med ett lägre effektutrymme om endast 45 W. För den som är sugen går det att överklocka modellen. Om något tror jag det som ger mest prestanda är att sänka spänningen något för att få flera kärnor att snurra i en högre hastighet än med grundinställningarna.

Med bara en tråd belastad kan processorn nå en frekvens om 4,8 GHz. Med flera trådar samtidigt begränsas man till 4,3 GHz. Med den tysta fläktinställningen låg processorn runt 3,7-3,9 GHz med CPU-Z Bench stresstest under längre tid. Detta är helt klart godkänt.

För att ge några jämförbara siffror körs ett par syntetiska tester. Dessa är mer repeterbara än vanliga spel och används för att ge en fingervisning om prestandan i datorn.

CPU-Z Bench

Först ut är CPU-Z Bench. Det är ett snabbt all-round test som testar flera individuella instruktioner och laster. Resultatet visas i en relativ poängsumma som kan jämföras med andra system. Ett kort test som låter processorn ta fördel av turboutrymmet innan temperaturen begränsar systemet.

Redan vid första testet får vi en fingervisning om vart prestandan ligger. Vid lägre fläkthastighet faller prestandan med cirka 15 procent.

Geekbench 4

Geekbench 4 är precis som CPU-Z ett test på generell prestanda i en processor. Testerna innefattar flera olika instruktioner och uppgifter med korta pauser mellan.

Geekbench 4 ger vinsten åt Alienware M17 mot min privata dator, något som troligen beror på att lasterna inte är lika krävande på strömbudgeten som CPU-Z.

Cinebench 15 & 20

Cinebench är populära renderingslaster från Maxon som belastar processorn under längre tid än båda föregående tester. Jag kör den äldre versionen R15 som är snabb att genomföra på moderna processorer och den nyare versionen R20 som sätter tuffare krav på kylningen.

Även här straffas den lägre fläkthastigheten med lägre prestandaresultat med en snarlik nivå som de tidigare testen. Det skall dock inte stickas under stolen att det är en riktigt snabb maskin även i det tystare läget.