Övrig prestanda – Lagring, nätverk, värme och ljudnivå

Lagring

Alienware Area 51M går att få med flera olika kombinationer av lagring. Mitt testexemplar kommer med en NVMe-baserad SSD-enhet från SK Hynix på 512 GB.

crystal.PNG

Prestandan för hårddisken är definitivt godkänd och siffrorna som uppvisas är vad jag förväntar mig av en SSD-enhet av den här typen.

Nätverk

På nätverkssidan finns både en snabb Ethernet-anslutning som ska klara upp till 2,5 Gbps och ett snabbt Wifi-kort från Intel. Tyvärr är Alienware lite tidigt ute med datorn då det ännu inte släppts några Wifi 6-kompatibla moduler än, vilket annars hade varit ännu bättre.

Egenskap

Värde

WIFI - Speedtest

512 Mbps nerladdning / 380 Mbps uppladdning

Ethernet - Speedtest

2 334 Mbps nerladdning / 1 670 Mbps uppladdning

Prestandan på de olika nätverksdelarna är mycket bra och jag tror inte majoriteten kommer sakna Wifi 6-stöd. Det är trevligt att se en dator som har mer än 1 Gbps Ethernet som standard.

Värme och ljudnivå

En kompromiss med bärbara speldatorer är att de antingen låter mycket eller att komponenterna saktas ner på grund av värme.

Jag använde mig av MSI Afterburner för att hålla koll på temperaturen för både processor och grafikkretsen samt vilka hastigheter de körs i.

Typ

Standard

Överklockad

Grafikkort

Max runt 76 °C

Max runt 81 °C

Processor

Max 100 °C

Max 100 °C

Ljudnivå

Runt 35 dB

Runt 41 dB

Det jag noterade direkt var att medan processorn i båda fallen når sin maxgräns på 100 °C så behöver aldrig grafikkretsen klockas ner då den inte når någon temperaturgräns.

Även om processorn når 100 °C ser det inte ut som den klockas ner nämnvärt. Medan den maximala hastigheten för processorn är 4 700 MHz i standardläget höjs det till 5 GHz i överklockningsprofilen och jag ser att den når detta enstaka gånger även om processorn fortfarande oftare ligger runt 4 600-4 800 MHz.

Så länge datorn inte belastas är den riktigt tyst. Jag mätte upp runt 22 dB i rummet vilket är knäpptyst.

När jag börjar spela drar dock fläktarna igång. Även om den är högljudd så är det ett susande ljud som inte är speciellt obehagligt. Datorn saktar även ner fläktarna snabbt när jag spelat färdigt.

Under denna testpilot spelade jag ofta sent på kvällen när barnen och min fru gått och lagt sig och trots att jag satt i vardagsrummet och alla sovrum är direkt i anslutning till rummet var det ingen som klagade över att de vaknade eller stördes av ljudet.