Prestanda – överklockning och spel

Det går självklart att ansluta en extern skärm till Alienware Area-51m för att spela i högre upplösningar men jag fokuserade min testning på spelande direkt på datorn. Även om jag gnällde lite över upplösningen tidigare ser det ut som 1080p faktiskt passar skärmen utmärkt. De spel jag testat med ser riktigt bra ut även i den lägre upplösningen.

Fördelen med att spela i 1080p är även att jag kan dra på kvalitetsinställningarna till max och ändå få ut många bildrutor per sekund.

Överklockning

Det är enkelt att överklocka Alienware Area-51m via mjukvaran Alienware Command Center. Det går att skapa olika profiler och överklocka processorn och grafikkretsen separat.

Trots att jag installerade om datorn när jag fick den låg det två stycken överklockningsprofiler redo i programmet så jag antar att Alienware skickar med dessa som standard.

ocprofil.PNG

Jag valde att slå på profil 1 vilken höjer maxfrekvensen för processorn till 5 GHz och grafikprocessorn till runt 1 825 MHz.

overclock_cpu.PNG
overclock_gpu.PNG

Jag stötte inte på några problem med instabilitet under all min testning. Processorn blir begränsad av värmen (mer om det senare) men som synes i resultaten nedan kan det vara värt att slå på överklockningsprofilen för enstaka spel.

3DMark / VR-Mark

Resultaten är bra i 3DMark-testet Timespy. Det är kanske inte helt oväntat med tanke på komponenterna som sitter i datorn.

Datorn fungerar även utmärkt för VR-headset. Det tuffaste testet i VRMark är tänkt att emulera vad som kan komma att behövas för VR om några år och det är imponerande att resultatet ändå är så pass bra redan nu, även om den inte når upp till 109 FPS som är "gränsen".

Metro Exodus

Testet i Metro Exodus är lite speciellt då det i testslingan finns ett område mellan 70-90 sekunder där bildfrekvensen nästan halveras i alla kvalitetsinställningar. Det kommer dra ner resultatet.

Alienware Area-51m presterar riktigt bra även om de absolut mest extrema kvalitetsinställningarna drar ner medelvärdet under 60 bildrutor per sekund.

Division 2

The Division 2 flyter på utan några problem. Det är endast mot slutet av testslingan som bildfrekvensen går ner något. Spelet svarar också väldigt bra mot överklockning.

Battlefield V (DX12)

Battlefield V saknar en bra testfunktion så jag använde mig av programmet OCAT för att logga prestanda över en längre tid, i mitt fall två minuter. Tyvärr är det svårt att se till att varje körning är identiskt, så resultatet fås ses som en indikation på hur bra spelet flyter.

Spelet flyter på enormt bra även i Ultra-läget. Slår jag på ray tracing och DLSS är prestandan fortfarande riktigt bra även om jag inte är en fan av den mjuka bilden som DLSS ger.

Med endast ray tracing dippar värdet för 99:e percentilen precis under 60 bildrutor per sekund men med lite finlir i inställningarna borde det vara lätt att hålla sig över 60 bildrutor per sekund även där.