Närmare titt – utsidan

lada.jpg

Alienware Area-51m kommer i en stor låda, vilken som tur är bestyckad med ett handtag. Många företag fyller sina lådor med massor av information om datorn men Alienware låter den vara helt vit bortsett från företagslogotypen. Det påminner en del om Apple, på ett bra sätt.

dator_i_lada.jpg

Inuti lådan ligger datorn väl skyddad av skumplast. Det är redan här tydligt att det inte är vilken dator som helst. Den är stor och har ett väldigt säreget utseende som du antingen älskar eller hatar.

dator.jpg

Datorn finns i två färger. "Lunar Light" är vit och "Månens baksida" är svart. På locket står det skrivet A51. Locket har en matt nästan gummiaktig känsla. Under den tiden jag hade den för test syntes aldrig några fingeravtryck, vilket i min bok är positivt.

Utseendet är definitivt något som köparen kommer älska eller hata. Min frus kommentar var inte speciellt positiv när hon först såg datorn medan barnen tyckte den var häftig. Personligen kan jag inte riktigt bestämma mig. Jag gillar vanligtvis mer "normala" formspråk och har till exempel inte gillat Asus tidigare datorer som såg ut som Stealth-flygplan.

Alienware Area-51m tilltalar mig ändå på ett konstigt sätt. Visst är den stor och ganska klumpig men ändå tycker jag designen känns "ren" utan onödiga vinklar eller designelement.

manual.jpg

Med datorn kommer en väldigt tunn bruksanvisning. Däremot finns det mycket information på Dells hemsida, bland annat en full service manual i både HTML- och PDF-format som visar hur du byter ut i stort sett alla delar i datorn.

IMG_9406.jpg

Även om det sitter två utblås på baksidan har Alienware valt att sätta lite anslutningar där. Bland annat ansluts båda nätadaptrarna dit. Det innebär att kablarna inte sitter i vägen på sidan. Å andra sidan hindrar det användaren från att lägga datorn nära väggen.

I övrigt sitter en HDMI 2.0- och en Mini-Displayport-anslutning här. Ethernet-anslutningen är snabbare än jag är van (2,5 Gbps) och kommer väl till pass för den som har ett snabbare nätverk hemma. Sist men inte minst sitter det en proprietär anslutning för Dell:s "Graphics Accelerator". Denna externa låda gör det möjligt att använda ett annat grafikkort än det som skickas med.

Jag ägde förut en Alienware 15 R4 med Geforce GTX 1060 och använde mig av Dells Graphic Accelerator för att använda ett Asus Geforce RTX 2080 med datorn och det fungerade bra. Jag vet dock inte hur användbart det blir med denna dator. Om Dell inte släpper nya dotterkort med nya grafikkretsar finns dock fortfarande möjligheten att uppdatera datorn denna väg.

hoegersida.jpg

På högersidan av datorn finns två stycken USB 3.0-anslutningar samt fläktutblås.

IMG_9408.jpg

På vänster sida sitter en Thunderbolt 3-anslutning (USB Type-C med stöd för Superspeed USB 10 Gbit/s, 40 Gbit/s Thunderbolt och Displayport), en USB3.0-anslutning och mikrofon och hörlursutgångarna. USB Type-C-kontakten här är den enda på datorn vilket jag tycker är väldigt snålt, särskilt för en dator som ska hålla länge.

IMG_9409.jpg

Med tanke på komponenterna som sitter i datorn behövs det bra kylning. Alienware kallar sin kylning för "Alienware Cryo-Tech Cooling[/i]. Luft dras in i botten av datorn och skickas ut bakåt och på sidorna.

Alienware använder sig av kopparkompositvärmerör och kopparflänsar för att leda bort värmen internt. Fläktarna upptar ett område på 95 × 105 mm med en tjocklek från 19 mm till 21,5 mm och kan enkelt uppnå mer än 25 CFM i utomhusförhållanden.

Jag kommer senare i detta test se hur bra kylningen verkligen är och om ett ljudisolerat behövs när jag spelar. Vad jag direkt kan säga att datorn är knäpptyst när den inte belastas. Att läsa sin mejl eller surfa runt på webben sker utan att störa andra runtomkring.

tangentbord.jpg

Tangentbordet är godkänt. LED-lamporna lyser under tangenterna och ger ett ganska behagligt sken. Känslan påminner om min Macbook Pro eller Asus Zenbook men tangenterna sitter lite tätare tillsammans.

styrplatta.jpg

Pekplattan är också helt godkänd. Det finns stöd för gester som till exempel att scrolla med två fingrar. Det går att ställa in så att pekplattan lyser upp.

20190410_231245.jpg

Jag klagade lite på skärmens upplösning men ska jag vara helt ärlig känns den helt adekvat när jag började använda den. Storleken 17 tum fungerar fortfarande bra för 1080p och bilden är skarp och fin. Inga spel såg heller lågupplösta ut.

Ramen är mycket tunnare än tidigare Alienware-datorer och nu känns det inte längre som att jag använder en dator med gammal design. Färgerna är fina och skärmen har bra betraktningsvinklar även om bilden blir lite mörkare när jag rör mig längre bort i sidled.

nataddaptrar.jpg

Alienware Area 51M kommer med två(!) nätadaptrar. Den enklaste modellen som har en Core i7-processor och RTX 2060 kommer med två 180 watt-nätadaptrar. Varianten jag testar kommer med en nätadapter på 180 watt och en på 330 watt, allt för att ge datorn kraften den behöver.

Den kraftfullare nätadaptern är dessutom riktigt stor. Om inte annat är detta ett tydligt exempel på att det inte direkt är en "vanlig" bärbar dator utan är tänkt som en ersättare för en stationär dator. Med andra ord, en "släpbar" dator.

20190411_221206.jpg

Notera dock att det går att använda datorn med endast en av nätadaptrarna men då får användaren inte ut maximal prestanda.