Sammanfattning

De butiker vi nämnt på föregående sidor är bara några av de som säljer spel digitalt på PC-plattformen. Större delen av dessa är webbaserade butiker som säljer spelnycklar, av vilka det finns ett stort antal utöver de som nämnts i artikeln.

Tydligt är i alla fall att antalet spelbutiker idag är fler än någonsin och Steam har idag inte den monopolställning på marknaden de haft tidigare, även om de fortfarande är störst. Den konkurrent det talats mest om på senare tid är utan tvekan Epic Games Store, som försöker utmana Steam med alla möjliga medel.

Butik

DRM-fritt

Offline-läge

Molnsparning

Erbjuder återköp

Steam

Nej

Ja

Ja

Ja*

Epic Games Store

Nej

Ja

Nej

Ja*

GOG

Ja

Ja

Ja

Ja*

Uplay

Nej

Ja

Ja

Nej

Origin

Nej

Ja

Ja

Ja*

Battle.net

Nej

Nej

Ja

Ja*

Microsoft Store

Nej

Ja

Ja

Nej

Bethesda.net

Nej

Nej

Nej

Nej

Gamersgate

–**

Ja*

Humble Store

Ja*

Greenmangaming

Ja*

G2A/Kinguin

Ja*

* Ytterligare detaljer kring återköp finns på föregående sidor om respektive butik.
** Beroende av spelklient där koden aktiveras.

Det talas ofta om att det större utbudet av spelbutiker innebär ökad konkurrens på marknaden, vilket i sin tur ska leda till bättre priser för konsumenter men detta är ännu inget som faktiskt syns i butikerna. I fallet med Epic Games Store är det främst utvecklare och utgivare som tar del av fördelarna, i form av mer intäkter från försäljning av sina spel.

Istället har det lett till mer förvirring och att det blivit allt svårare att hålla koll på de olika butikerna, speciellt då de skiljer sig när det kommer till funktionalitet och sådant som regler för återköp. Hur läget kommer se ut i framtiden går endast att sia om, men förhoppningsvis leder de förändringar som sker just nu till något positivt för konsumenterna i slutändan.

Vilken/vilka butiker brukar du köpa spel ifrån? Diskutera i kommentarstråden!