Uplay, Origin och Battle.net

Uplay

uplay.png

Funktion

Kopieringsskydd

Ja, krav på spelklient. Ytterligare kopieringsskydd tillkommer för enskilda spel.

Offline-läge

Ja

Molnsparning

Ja

Erbjuder återköp

Nej

Flera av de stora utgivarna har sina egna tjänster för att distribuera spel. I Ubisofts fall handlar det om Uplay. Spelen som finns tillgängliga består helt och hållet av speltitlar som antingen utvecklas av eller ges ut av Ubisoft.

Även Ubisoft har ett forum kopplat till butiken, där det går att diskutera de olika speltitlarna som finns tillgängliga. Utöver det och själva butiken är dock funktionaliteten begränsad.

Ubisoft sticker ut något då de inte erbjuder återköp av spel överhuvudtaget. Detta gäller dock inte för Ubisoft-spel som köps via Steams plattform, då Steams villkor gäller för dem.

Origin

origin.png

Funktion

Kopieringsskydd

Ja, krav på spelklient. Ytterligare kopieringsskydd tillkommer för enskilda spel.

Offline-läge

Ja

Molnsparning

Ja

Erbjuder återköp

Ja, inom två veckor från köp, alternativt inom 24 timmar från första uppstarten.

Origin är Electronic Arts egen spelbutik som är det enda sättet att köpa nya spel utvecklade samt utgivna av företaget. Till skillnad från exempelvis Uplay har de dock ett betydligt större utbud när det kommer till spel, med en större blandning av utvecklare och utgivare.

Origin erbjuder inget utöver själva butiken, utan fokus är helt och hållet på att sälja spel. Något som dock särskiljer Origin från andra aktörer är vad de kallar för Origin Access, vilket är en prenumerationstjänst som ger tillgång till ett stort antal spel som kan spela så länge den är aktiv.

Det finns två nivåer av Origin Access – Basic och Premium. Den sistnämnda är dyrare men ger obegränsad tidig tillgång till kommande spel, medan det för Basic är begränsat till tio timmars speltid. Premium ger också tillgång till ett fåtal fler speltitlar samt expansioner och annat extrainnehåll till nya lanseringar från Electronic Arts.

Electronic Arts erbjuder vad de kallar för Great Game Guarantee i samband med köp via tjänsten, vilket innebär att spel kan lämnas tillbaka inom två veckor från köpet. Om spelet startats av användaren har denne 24 timmar på sig att ångra köpet. Här nämns heller ingen gräns på hur länge användaren får spela, vilket är ovanligt.

För spel som köpts inom 30 dagar från det att de lanserats och som inte fungerar på grund av tekniska problem har köparen istället 72 timmar på sig att ångra köpet. Inte heller här nämns någon gräns för speltid.

Battle.net

battlenet.png

Funktion

Kopieringsskydd

Ja, krav på spelklient

Offline-läge

Nej

Molnsparning

Ja

Erbjuder återköp

Ja. Inga generella regler, varierar från fall till fall.

Precis som EA och Ubisoft har även Blizzard sin egen spelbutik i form av Battle.net. I likhet med Ubisoft är butiken nästan helt och hållet fokuserad på Blizzards egna spel, vilket innebär att utbudet är relativt skralt med ett 20-tal speltitlar i dagsläget. Det finns även ett fåtal spel som ges ut av Activision, vilka i sin tur äger Blizzard.

Att ångra spelköp som gjorts via Battle.net är något av en chansning, då Blizzard erbjuder återköp men är tydliga med att varje ärende behandlas separat. Det finns ingen garanti för att det godkänns och kraven kan variera från fall till fall.