Steam, Epic Games Store och GOG

Steam

steam.png

Funktion

Kopieringsskydd

Ja, krav på spelklient. Ytterligare kopieringsskydd tillkommer för enskilda spel.

Offline-läge

Ja

Molnsparning

Ja

Erbjuder återköp

Ja, inom två veckor från köp. Max två timmars speltid.

Steam är den överlägset största av de olika spelbutikerna som finns på marknaden. Vad som började som ett sätt för Valve att enkelt kunna distribuera uppdateringar för sina egna spel, samt underlätta för användare att spela tillsammans, har vuxit till en tjänst som idag har miljontals användare.

Även spelutbudet har vuxit och i dagsläget handlar det om tiotusentals speltitlar, med allt från små indiespel till påkostade storproduktioner. Det stora utbudet är dock något tjänsten ofta kritiseras för, då det gör det svårt för utvecklare att synas samt svårt för användare att sålla bland det som finns tillgängligt.

I funktionsväg är Steam det mest fullfjädrade alternativet på marknaden, då den förutom själva spelbutiken innefattar allt från forum till en Workshop-del där användare kan lägga upp egenskapat innehåll, som moddar, som andra kan ladda ned. Steam erbjuder heller inte endast spel, utan det går även att köpa diverse mjukvaror via butiken.

Steam var också väldigt tidiga med att erbjuda återköp av spel som inhandlats via butiken. Enligt villkoren kan spel lämnas tillbaka inom två veckor efter köpet, så länge speltiden inte överskrider två timmar. Nämnvärt är att detta inte är en hård gräns, utan det finns många fall där återköp godkänts även när spelet körts i mer än två timmar.

Villkoren har blivit något av en standard i branschen och många ser dem som en självklarhet idag. Det har gjort att flera andra spelbutiker tagit efter och kopierat villkoren rakt av.

Epic Games Store

epic.png

Funktion

Kopieringsskydd

Ja, krav på spelklient. Ytterligare kopieringsskydd tillkommer för enskilda spel.

Offline-läge

Ja

Molnsparning

Nej

Erbjuder återköp

Ja, inom två veckor från köp. Max två timmars speltid.

Epic Games Store är ett av de nyare tillskotten på marknaden och ägs, som namnet antyder, av utvecklaren Epic Games. Förutom Epic Games egen speltitel Fortnite har butiken ett relativt litet utbud av spel, som dock växer hela tiden. Många av spelen är exklusiva för Epic Games Store och i flera fall handlar det om tidsbegränsad exklusivitet.

Annat som särskiljer den från exempelvis Steam är andelen utvecklare får från försäljningen i butiken. För spel som säljs på Steam får utvecklarna från 70 procent och upp till 80 procent av intäkterna, beroende på hur mycket pengar spelet drar in på plattformen. För spel som släpps via Epic Games Store hamnar samma siffra på 88 procent, oavsett försäljning.

För att detta ska vara hållbart lägger dock Epic Games över transaktionskostnaden som tillkommer vid köp med vissa betalmedel på kunden. Detta gäller dock inte Sverige då de enda alternativen för svenska kunder är kontokort och Paypal, men det är en detalj värd att nämna i sammanhanget.

Epic Games har också löpande samarbeten med utvecklare, där spel ges bort gratis via butiken vilket blivit ett effektiv sätt att locka till sig nya användare. Sett till funktionalitet lämnar butiken fortfarande mycket att önska, då den helt saknar en community-del samt många av de funktioner som anses vara standard bland andra aktörer.

GOG

gog.png

Funktion

Kopieringsskydd

Nej

Offline-läge

Ja

Molnsparning

Ja

Erbjuder återköp

Ja, inom 30 dagar från köp

GOG, tidigare Good Old Games, startades av CD Projekt som en butik för att kunna ladda ned gamla spel utan kopieringsskydd. Så är fortfarande fallet, med hundratals klassiska speltitlar i en rad olika genrer som optimerats och putsats till för att fungera på moderna operativsystem.

Förutom dem har butiken idag även ett stort utbud av moderna spel, där fokus fortfarande ligger på att de är fria från kopieringsskydd. Till skillnad från många andra spelbutiker finns heller inget krav på att spelen körs via en klient, utan de kan laddas ned och startas helt separat. För de som vill går det att lägga till spelen i GOG Galaxy-mjukvaran.

Utöver själva spelbutiken finns även en aktiv community-del i form av ett forum, med både sektioner för specifika speltitlar samt mer generella delar för andra diskussioner.

GOG är lite snällare än många andra när det kommer till återköp och erbjuder detta inom 30 dagar, så länge spelet inte har laddats ned, aktiverats eller använts på annat sätt. De godkänner även återköp som görs på grund av tekniska problem i spelet, som buggar och liknande.