Sedan en tid tillbaka är det känt att Intel planerar att ge sig in på marknaden för dedikerade grafikkort. Lanseringen av grafikkorten, som ingår i Xe-serien, är planerad till år 2020 och ska innefatta samtliga segment av marknaden. Intel erbjuder redan idag grafiklösningar, men då integrerade sådana och precis som AMD och Nvidia har företaget sin egen kontrollpanel för dessa.

Under sin presskonferens på årets upplaga av Game Developers Conference (GDC) avtäcker Intel uppföljaren till nuvarande Graphics Control Panel, vilken får namnet Intel Graphics Command Center. Mjukvaran är omgjord från grunden, med ett modernt gränssnitt och funktioner som enkel optimering av spel.

Precis som för Nvidias och AMD:s mjukvaror handlar det om en funktion där mjukvaran baserat på användarens hårdvara automatiskt väljer de inställningar som resulterar i den bästa upplevelsen i spelet. De olika inställningarna förklaras också i mjukvaran och hur stor påverkan de har på prestandan.

Stödet för att optimera spel med ett klick finns i dagsläget i 30 speltitlar, men detta väntas utökas framöver. De rekommenderade inställningarna väljs manuellt av Intel för kompatibla speltitlar och troligt är att processen blir alltmer automatiserad i takt med att fler speltitlar läggs till och mjukvaran får fler användare.

Intel ser Graphics Command Center som en enhetlig mjukvara för allt grafik- och bildskärmsrelaterat och därför finns även diverse bildinställningar, som upplösning, uppdateringsfrekvens och färg och ljusstyrka. Även här ges förklaringar till vad de olika inställningarna gör och hur de påverkar bildkvaliteten.

Graphics Command Center finns tillgängligt att ladda ned från Microsoft Store och kräver en Skylake-baserad processor eller nyare. Enligt Intel själva handlar det om en "early access"-version av mjukvaran och företaget efterfrågar användarnas feedback gällande vilka funktioner de vill se implementerade i mjukvaran.

Läs mer om Intels grafiksatsning: