För några år sedan var strömningsbaserade speltjänster i ropet med bland annat Sonys förvärv av Gaikai, vilket sedermera mynnade ut i Playstation Now. Inledningsvis fanns många hinder i vägen i form av hög latens och bristande infrastruktur världen över. Nu har tekniken mognat betydligt, och storföretag som Microsoft, Sony och Google storsatsar på strömmade spel.

Sistnämnda har sedan tidigare visat Project Stream, där ett begränsat antal användare fick testa strömning av storspelet Assassins's Creed Odyssey. Det var bara en tidsfråga innan tjänsten skulle breddas, och under GDC 2019 avslöjar företaget sin skarpa spelströmningstjänst – Google Stadia.

Google Stadia bygger helt och hållet på att rendering och beräkningar sker i Googles datacenter, varifrån spelare kan starta ett spel på fem sekunder. Strömningen sker via Youtube och slutanvändaren behöver bara en dator, mobiltelefon, Chromecast, eller annan enhet som kan strömma innehållet.

En upplevelse som inte kräver installationer eller dedikerad hårdvara kommer dock med egna nackdelar. Google säger sig ha arbetat hårt med att få ned latenserna och nyttjar sin världsomspännande infrastruktur med över 7 500 servernoder för ändamålet. Det går dock inte att komma ifrån en viss fördröjning jämfört med lokal rendering, och samtidigt är det en komprimerad videoström det rör sig om.

Företaget trycker dock på att det finns andra fördelar med Stadia, där spelklienten och serverklienten nu delar samma plattform för minimal fördröjning däremellan vid onlinespelande. Eftersom mjukvaran helt är i Googles händer uppger bolaget även att fuskande i spel ska vara ett minne blott.

För att driva Stadia har Google skapat en hårdvaruinstans för varje spelare. Denna består av en skräddarsydd grafikkrets från AMD, baserad på arkitekturen Vega. Beräkningskraften uppgår till 10,7 teraflop, och under huven sitter 56 beräkningsenheter tillsammans med minnestypen HBM2.

Processormässigt avslöjas klockfrekvensen på 2,7 GHz, stöd för AVX2-instruktioner samt en sammanlagd L2+L3 cache på 9,5 MB. Google nämner även att processorn är "Hyperthreaded", vilket talar för att det rör sig om en Intel-processor. Hyperthreading är nämligen Intels marknadsföringsnamn för företagets implementation av Simultaneous Multithreading (SMT).

Slutligen gäller 16 GB sammanlagt minne, vilket troligen är både grafikminne och primärminne då bandbredden på upp till 484 GB/s är långt över DDR4-specifikationen. Om behovet finns ska även flera grafikkort och processorkärnor kunna adderas för att pressa upp prestandan ytterligare. Lagringen består uteslutande av SSD-enheter för minimala laddtider både i spel och vid uppstart.

Grundnivån ska dock räcka till för spelande i 4K UHD och eftertraktade 60 FPS, med stöd för både surroundljud och HDR. Eftersom det tunga jobbet sköts i "molnet" så kan spelet flyttas sömlöst mellan användarens enheter. Sett till kontrolldonen ska såväl existerande handkontroller som tangentbord och mus gå att använda.

Google passar dock på att göra en egen handkontroll för Stadia. Denna kommer med inbyggt Wifi för koppling direkt mot datacentret där spelet körs. För den som gillar att dela med sig av spelupplevelsen finns även en dedikerad knapp för uppladdning till Youtube samt en knapp för Google Assistant.

Utöver spelarens ström finns även en speglad strömning mot Youtube i 4K UHD och 60 FPS, som går att dela direkt. I grunden bygger Stadia på Linux och grafikgränssnittet Vulkan, samtidigt som fullgott stöd utlovas för spelmotorerna Unity och Unreal Engine. Framledes siktar Google mot att utöka stödet ytterligare.

Både Assassin's Creed Odyssey och Doom Eternal blir några av de första spelen på plattformen, där sistnämnda kommer köras i 4K UHD, 60 FPS och HDR. Google har även startat den egna förstapartsstudion Stadia Games and Entertainment för att utveckla egna spel till plattformen.

Samtidigt har över 100 utvecklingskit delats ut till tredjepartsstudior, med förhoppningen att allt fler utvecklare lägger till stöd för sina spel. Google sitter dock inte still själva utan förbereder redan för framtiden, där Stadia ska skalas upp för 8K-innehåll och mer än 120 FPS.

Den skarpa lanseringen av Google Stadia äger rum under 2019, med tillgänglighet i USA, Kanada, Storbritannien samt stora delar av Europa. Huruvida detta innefattar Sverige är ännu inte känt.

Läs mer om spelströmning: