Sammanfattning

Partnerkort för senaste Geforce RTX-serien har en tendens att vara väldigt stora och ha en lika stor prislapp. Sistnämnda har gjort det otroligt svårt att ge någon utmärkelse till majoriteten av korten för det är helt enkelt inte värt prislappen i många fall. Extra svårt blir det i de lägre klasserna där priset är rentav avgörande.

Tidigare modeller av Geforce RTX 2060 som har passerat testlabbet gav väldigt blandade känslor, där ena var något för dyrt och det andra hade en något udda formfaktor. Gainward Geforce RTX 2060 Phoenix GS håller sig till den traditionella formfaktorn, men priset är återigen allt det hänger på.

gw_2060_phoenix-1.jpg

Kylaren håller sig inom två expansionsplatser och för ett kort med grafikprocessorn TU106 under huven är det personligen rätt väg att gå. Faran med den storleken är begränsad kylförmåga, men Gainward RTX 2060 Phoenix GS klarar sig utmärkt under belastning. Tyvärr saknar kortet semi-passiv drift, men är så pass tyst så det kommer undan med det.

Prestandamässigt placerar sig Gainward RTX 2060 Phoenix GS på samma nivå som modellerna från Gigabyte och EVGA, vilka kan ses som någon form av standard för fabriksöverklockade kort. Ställt mot referensmodellen handlar det om dryga fyra procent prestandaförbättring, något som inte låter så värst intressant med tanke på prisökningen som medföljer.

gw_2060_phoenix-9.jpg

Prestandan brukar sällan överraska utan vara ungefär samma som övriga partnerkort. Den stora skillnaden är just kylaren och hur den hanterar värmen och ljudnivån, och Gainward har lyckats bra med Geforce RTX 2060 Phoenix GS. Bra kylarlösning hjälper även till att hålla höga klockfrekvenser under lång belastning, som inte är något problem för modellen i fråga.

Sammanfattningsvis är Gainward Geforce RTX 2060 Phoenix GS det mest intressanta kortet i klassen än så länge. Prestandan och kylarlösningen håller riktigt bra nivå, men tillgängligheten i Sverige är i dagsläget bristfällig. Tillsammans med en prislapp norr om 4 600 kronor gör att det tar emot något att rekommendera modellen, men det är fortfarande ett bra kort.

Gainward RTX 2060 Phoenix GS leverar bra prestanda för klassen ihop med en trevlig kylarlösning.

Fördelar

  • Godkänd spelprestanda

  • Fabriksöverklockat

  • Bra kylare

Nackdelar

  • Saknar semi-passiv drift

  • Något för dyr

  • Snålt med bildutgångar

  • Dålig tillgänglighet i Sverige

Pris vid publicering: 4 590 kronor
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide. Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide: Hur man installerar ett grafikkort
SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal