Under hösten 2018 lanserade Nvidia arkitekturen Turing med Geforce RTX-serien, med inbyggd hårdvara för maskininlärning och inte minst ray tracing. Till skillnad från tidiga rykten drog inte Nvidia nytta av en ny tillverkningsteknik med Turing, utan en polerad variant av 16 nanometer från TSMC kallad 12 nanometer.

Under måndagskvällen den 18 mars håller Nvidia en direktsänd presentation från GPU Technology Conference (GTC), där fokus ligger på maskininlärning och artificiell intelligens (AI). Vad som står på agendan för direktsändningen framgår inte, men traditionellt har det varit ett tillfälle för Nvidia att ge en första inblick i framtida arkitekturer.

Förhandsspekulationerna talar om att Nvidia delger information om arkitekturen efter Turing, som kan komma att heta Ampere, och då i kontexten beräkningskort i serierna Tesla och Quadro. Undantaget Volta som enbart blev beräkningskort har samtliga arkitekturer tids nog släppts för konsumenter i Geforce-serien.

Oavsett vad nästa arkitektur heter är det närmast garanterat att den tillverkas på TSMC:s senaste 7-nanometersteknik, som AMD använder med Radeon VII och kommande Ryzen 3000-serien. Den nya tekniken möjliggör högre klockfrekvenser, energieffektivitet och inte minst transistortäthet, alla tre viktiga parametrar för att ta fram mer högpresterande grafikkretsar.

Direktsändningen äger rum ikväll den 18 mars klockan 22:00 svensk tid och kommer kunna följas på Nvidias officiella webbplats.

Vad tror du är namnet på nästa arkitektur från Nvidia? Diskutera i kommentarerna!