Efter åratal av svidande nederlag mot underdogen AMD kom Intel tillbaka som prestandaledare med arkitekturen Conroe och Core 2-serien år 2006. Trots detta behöll AMD en tydlig fördel vilket var en integrerad minneskontroller, något Intel åtgärdade med arkitekturen Nehalem drygt två år senare.

Med fyra kärnor och åtta trådar via flertrådstekniken Hyperthreading samt stöd för DDR3-minne i tre kanaler blev processorfamiljen Bloomfield snabbt populär bland entusiaster, då främst "instegsmodellen" Core i7 920 som med ett pris på 284 USD gav mycket prestanda för pengarna och goda marginaler för överklockning – från 2,66 GHz till omkring 4,0 GHz var inte ovanligt för flinka entusiaster.

Under våren 2010 fick Bloomfield en efterträdare i form av Gulftown, där den stora nyheten var en krympning från 45 till 32 nanometer. På den här tiden gav tillverkningstekniska kliv fortfarande stor utdelning sett till energieffektivitet och möjligheten att skruva upp klockfrekvenserna.

Processorjätten inledde med Core i7 980X, där bokstaven X markerade att det var en Extreme Edition-variant. Där tidigare Extreme Edition-processorer endast bjudit på saker som högre klockfrekvenser skiljde sig denna med att ge fler kärnor och med sex stycken var det den första sexkärniga processorn för konsumenter. Med en BIOS-uppdatering blev den också kompatibel med äldre LGA 1366-moderkort.

Brasklappen var priset, där 999 USD eller strax under 10 000 kronor var långt över vad många i normala fall var beredda att betala. Trots detta blev Intels Core i7 980X populär bland entusiaster som omfamnade processorn, då den för sin tid erbjöd prestanda i världsklass vid flertrådade scenarion och i värsta fall var försumbart långsammare än Bloomfield i enkeltrådade scenarion.

Läs SweClockers test av Core i7 980X "Gulftown" (2010-03-15)

Trots 50 procent fler kärnor än Bloomfield låg strömförbrukningen för Core i7 980X kvar på ungefär samma nivå, tack vare Intels då världsledande tillverkningsteknik. I efterhand är det en av få processorer som levde upp till sitt namn och verkligen förtjänade etiketten "Extreme Edition".

Köpte du Intel Core i7 980X och sitter du rentutav kvar på ett sådant system än idag? Dela med dig av dina erfarenheter och minnen i kommentarerna!

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida