Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition, vilken får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

När vi låter kortet belastas hårt står det klart att kyllösningen på EVGA Geforce GTX 1660 XC Ultra inte har några som helst problem att hantera värmeutvecklingen från kortets grafikkrets. Vid belastning landar modellen på svala 60 °C medan temperaturer stabiliserar sig på 40 °C vid vila med kortets fläktar avstängda.

De låga temperaturerna ackompanjeras trevligt nog av riktigt låga ljudnivåer. Vid belastning landar kortet på 39,5 dBA, vilket i vårt testsystem är knappt hörbar över resterande komponenter. Vid vila stängs kortets fläktar av och är helt ljudlöst.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Modellen visar även god form när redaktionen kikar på klockfrekvensen över längre tid och lägger sig som klistrad på 1 950 MHz. Redaktionen drog även upp kortets strömbudget till det maximala värdet på 123 procent, vilket inte gjorde någon skillnad alls i klockfrekvens.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

I samband med recensionen av storebror Geforce GTX 1660 Ti märktes det snabbt att grafikkretsen TU116 var en energieffektiv historia, och detta gäller även när kretsen tar plats i nedskalat utförande i Geforce GTX 1660.

Modellen drar marginellt mer än ett Geforce GTX 1060, vilket ihop med bättre prestanda bör resultera i bättre energieffektivitet än det förstnämnda. EVGA:s Geforce GTX 1660 XC Ultra är endast marginellt överklockat, vilket innebär ett litet effektpåslag på 5 W i snitt mot referensfrekvenser.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

Som effektmätningarna antydde är Geforce GTX 1660 är väldigt energieffektivt grafikkort. Modellen lägger sig på samma nivå som Geforce GTX 1660 Ti och håller tillsammans med det kortet de bästa nivåerna vi hittills sett i testlabbet.