Montering och sammanfattning

Om det är något vi får ge Corsair en eloge för, så är det att Carbide 678C är ett gediget bygge. Modellen bjuder på en genomgående hög kvalitetskänsla, oavsett om det gäller stålstommen eller plastdetaljerna på utsidan. Likaså är passformen nästintill oklanderlig, där komponenterna tar plats utan något krångel med dåligt matchande skruvhål eller skeva gängor.

corsair_678c-31.jpg
corsair_678c-32.jpg

Själva monteringsprocessen i huvudkammaren kan anses som ytterst smärtfri. Carbide 678C är ett stort miditowerchassi, vilket lämnar ett ordentligt manöverutrymme när moderkortet ska skruvas på plats. Därtill finns det gott om plats för långa grafikkort, ordentliga tornkylare och ovanpå detta ett polerad uppsättning genomdragningshål för skapa en städad kabeldragning.

Chassit levereras med tre förinstallerade 140 mm-fläktar, vilket räcker till för de allra flesta. Det finns dock goda möjligheter att komplettera dessa med ytterligare fem fläktar i samma storleksordning samtidigt som potential finns att montera in tjocka radiatorer i fronten samt upp till 420 mm-varianter i taket för de som kan tänka sig att offra 5,25-tumsplatsen.

corsair_678c-33.jpg
corsair_678c-36.jpg

Medan baksidan av moderkortsplåten tillhandahåller gott om utrymme att dra själva kablarna, så saknas det ett smidigt system för att hålla fast de sistnämnda. Här har Corsair istället förlitat sig på att användaren ska plocka fram de gamla hederliga buntbanden, vilket visserligen är funktionellt men ytterst frustrerande och tidsödande när kablar ska läggas till eller plockas bort.

corsair_678c-34.jpg
corsair_678c-35.jpg

Övriga monteringspunkter på denna sida finns det dock inte mycket att klaga på. Chassit sväljer utan problem djupa nätaggregat och lämnar oftast en användbar spalt framför detta för att skuffa undan överblivna kabellängder. Därtill fungerar de medföljande lagringsvaggorna bra och erbjuder god vibrationsdämpning för mekaniska hårddiskar i storleksklassen 3,5 tum.

Det största problemet med Carbide 678C är egentligen inte det funktionella , utan snarare en prislapp som är helt uppåt väggarna. Där vi är vana vid en prispunkt som ligger kring 1 500 kronor för chassin av den här kalibern slår Corsair istället till med 2 169 kronor, vilket kort och gott är alldeles för mycket för en modell som inte direkt tar något unikt och nytt till bordet.

Sammanfattningsvis är Corsair Carbide 678C ett välbyggt chassi med goda expansionsmöjligheter och potential för tyst drift. Modellen faller dels på ett primitivt system för kabelhantering och en restriktiv frontpanel ventilationsmässigt, men främst av allt handlar det om en på tok för hög prislapp ställt mot konkurrenterna i segmentet.

Fördelar

  • Hög kvalitetskänsla och passform

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Lättarbetad huvudkammare

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Smidigt system med gångjärn på sidopanelen

  • Integrerad PWM-hubb

  • Tyst...

Nackdelar

  • ...men på bekostnad av restriktiv frontlucka

  • Luckan går endast att öppna åt ett håll

  • Primitivt system för kabelhantering

  • Alldeles för dyrt

  • Saknas skruvlås till sidopanelen

Pris vid publicering: 2 169 kronor
Lägsta pris: