Resultat och sammanfattning

NAS Klar1.jpg

Färdig kontruktion.

NAS klar2.jpg

Färdig kontruktion.

NAS klar3.jpg

Färdig kontruktion.

Jag passade på att snygga till rackskåpet när jag ändå höll på med att montera NAS-enheten. Den passar perfekt i racket och det finns gott om plats bakom för kablar. Jag är riktigt nöjd med hur det här blev.

55625733_303691093658720_8744099127375167488_n.jpg

Installerat i hemmabyggda rackskåpet

Jag rekommenderar alla som funderar på att bygga en egen NAS-enhet att göra det. Alla kanske inte har samma möjligheter som mig när det kommer till att bygga chassin från grunden, men när det kommer till att bygga ett NAS-system tror jag att vem som helst som klarar att bygga en vanlig dator även klarar detta.

För den som vill ha en enklare lösning, utan att behöva bygga och installera eget operativsystem finns det färdigbyggda lösningar att köpa från bland annat Qnap, Synology och Asustor.

Att installera och konfigurera FreeNAS var enkelt tack vare guiderna på deras webbplats. Det måste inte vara nya komponenter i systemet, som i denna. En gammal dator och några hårddiskar som inte används är en bra start som sedan kan byggas vidare på. Två diskar i RAID 1 är bättre än en disk.

Nu kan jag ha alla mina filer på en och samma plats. Dessutom fungerar NAS-enheten som mer än bara ett ställe att lägga filer på. Plex Media Server fungerar toppen och jag kan ansluta mot NAS-enheten vart jag än är och komma åt filerna. Jag har precis börjat lägga över mina bilder på NAS-enheten och kan nu äntligen känna mig lite säkrare på att de inte kommer försvinna ifall den där 10 år gamla hårddisken de låg på skulle gå sönder.

NAS HDD.jpg

Vill du ser mer byggprojekt? Missa då inte:

ROG Freya av Laine – skräddarsytt chassi i aluminium
► Andra byggprojekt av Faggan – i galleriet

NAS diskar.jpg

I samarbete med Seagate Ironwolf

Denna artikel produceras i samarbete med Seagate, som tillverkar hårddiskarna Ironwolf för NAS-enheter. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Alla Ironwolf-produkter finns att köpa på Dustin.