Övriga funktioner

Diskövervakning

Seagate har ett program som heter Ironwolf Health Management som går att installera på flera olika kommersiella NAS-system. Det är en funktion som övervakar trafik, temperatur, vibrationer, signaler och om anslutningen till disken är dålig, med mera. Målet är helt enkelt att ge användaren en varning om att en hårddisk kan vara på väg att gå sönder innan den gör det, så att denne kan försöka åtgärda felet eller byta disken innan data riskerar gå förlorad.

Seagate och Synology satsning tillsammans på IronWolf Health Management är helt enkelt en satsning på att skapa en mer avancerad version av funktionen S.M.A.R.T (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology).

S.M.A.R.T är standard på alla hårddiskar som produceras idag och är en funktion för att upptäcka fel på disken. Till skillnad från S.M.A.R.T har Seagate satsat på att övervaka så många felkällor som möjligt. Det hela kokas sedan ner till en fin sifferkod som säger hur disken mår.

health översikt.png

Skärmavbild på Ironwolf Health Manager i Synologys Disk Station Manager 6.1

health detaljer.png

Skärmavbild på Ironwolf Health Manager i Synologys Disk Station Manager 6.1

Ironwolf Health Management ingår i flera färdigbyggda NAS-enheter men finns inte som plugin till FreeNAS. Men genom olika services i FreeNAS går det att få till en liknande övervakning.

FreeNAS SMART.PNG

FreeNAS kommer med en service som heter S.M.A.R.T. Med hjälp av den och FreeNAS interna schemaläggare går det att schemalägga tester och scrubs på diskarna för att ha koll på att de fungerar som de ska och att datan är intakt.

Observera att S.M.A.R.T endast kontrollerar 20 parametrar, medan Ironwolf Health Manager kollar hela 200.

Snapshots

Snapshots ger användaren möjligheten att gå tillbaka till en tidigare version av en fil eller folder. Om du till exempel skulle råka ta bort hela din fotomapp så kan du återställa den med hjälp av senaste snapshot. Snapshots kan göras manuellt eller schemaläggas. Det är möjligt att ha olika snapshots för olika mappar. Den som jobbar mycket med bilder kanske vill ta en snapshot varje eller varannan dag medan det görs mer sällan för till exempel filmer.

Larm och händelser

FreeNAS kan konfigureras så att det skickar mejl till användaren om den har problem med att exempelvis en scrub eller ett S.M.A.R.T-test har visat på fel i hård- eller mjukvaran. Eftersom de flesta kanske inte är inne och tittar i webbgränssnittet varje dag så är detta en riktigt trevlig funktion.