Bygg din egen NAS – med moddaren Daniel "Faggan" Fagerström

Har du någonsin funderat på att bygga en egen NAS? Proffsmoddaren "Faggan" visar hur det går till med sin skapelse byggd med NAS-hårddiskar ur Seagates Ironwolf-serie.

1. Inledning

NAS, eller Network-Attached Storage, har funnits i olika former sedan 80-talet. På den tiden främst för företag, men de senaste tio åren har NAS-enheter blivit allt vanligare även för hemanvändare som på ett säkrare sätt vill lagra sin data.

Idag finns det många olika typer av färdiga NAS-system att köpa på marknaden för den som vill ha en snabb och smidigt lösning, utan att för den delen behöva bygga själv och installera operativsystem.

För användare som har andra behov än enbart redundant lagring finns även alternativet att bygga en egen NAS-enhet. I princip går det att bygga en NAS-enhet av vilka PC-komponenter som helst, men det gäller att anpassa det efter sina behov.

faggan_crown-1.jpg

"Faggan"

Eftersom att jag vill använda min NAS till att lagra bilder och dokument som har med min moddning att göra, men även skapa ett centraliserat mediabibliotek hemma, har jag plockat ihop relativt kraftfull hårdvara.

I denna artikel går jag in på djupet om hur jag byggde min egen NAS-enhet, vad man ska tänka på och hur en specialbyggd sådan kan se ut. Jag kommer även kika närmare på val av hårdvara, design, byggprocess och mjukvara. Häng med!

NAS diskar.jpg

I samarbete med Seagate Ironwolf

Denna artikel produceras i samarbete med Seagate, som tillverkar hårddiskarna Ironwolf för NAS-enheter. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Samtliga Ironwolf-produkter som syns i artikeln finns att köpa hos Dustin.