Sammanfattning

Den senaste generationens grafikkort från Nvidia har kommit med en rätt hög prislapp, där bland annat Tensor- och RT-kärnorna står för en del av påslaget. Av den anledningen valde det gröna laget att lansera ett billigare alternativ utan extra bling-bling som går under det annorlunda namnet Geforce GTX 1660 Ti.

Gigabyte_EVGA_1660Ti-16.jpg

Redaktionen har tidigare testat modeller från Asus och MSI och konstaterade att korten är väldigt intressanta så länge det rekommenderade priset på 3 250 kronor kan hållas. Det var inte riktigt möjligt för korten i första rundan som kostar strax under 4 000 kronor.

Detsamma gäller tyvärr även för dagens uppsättning som hamnar några hundralappar ovanför det rekommenderade priset. Prissättningen för dagens kort har blivit mer kritiskt än någonsin med så många modeller som överlappar varandra, där påkostade modeller inte alltid lever upp till prislappen.

Till skillnad från tidigare modeller med Turing under huven lanseras GTX 1660 Ti inte med en Founders Edition-modell, som i dagens läge kommer med en vettig kylare för instegspriset. Då det inte finns något referensalternativ måste potentiella köpare gå upp i prisklass för att få en vettig kylarlösning.

Gigabyte Geforce GTX 1660 Ti Gaming OC

Gigabyte_EVGA_1660Ti-2.jpg

Modellen som Gigabyte har skickat till testlabbet är hittills den som håller sig under två expansionsplatser. Även om kortet inte riktigt är på samma storlek som mastodonten Asus GTX 1660 Ti ROG Strix OC är kylaren imponerande bra, både gällande ljud och temperatur.

Rent prestandamässigt handlar det inte om några enorma skillnader mellan fabriksöverklockade modellerna och referensutförandet, men den lyckas kamma hem några extra bildrutor över konkurrenterna.

Det stora problemet med kortet, likt många andra tredjepartskort, är priset. Just nu kostar Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC runt 3 800 kronor, som sätter kortet alldeles för nära Geforce RTX 2060 FE på 3 990 kronor vilket är ett bättre val. Med det sagt är Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC ett bra kort, men inte värt priset.

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • God effektivitet

  • Fabriksöverklockat

  • Vettig kylare

Nackdelar

  • För dyrt för sitt prestandasegment

Pris vid publicering: 3 790 kronor
Lägsta pris:

EVGA Geforce GTX 1660 Ti XC

Gigabyte_EVGA_1660Ti-9.jpg

I och med introduktionen av Geforce RTX 2060 visade EVGA upp en ny kylare i en annorlunda formfaktor, som är betydligt kortare än vanligt men tar upp tre expansionsplatser.

Det ska enligt EVGA passa betydligt bättre i små datorlådor, men i ärlighetens namn är det ytterst få som har stöd för tre kortplatser. Fler annorlunda beslut är fläktkurvan som inte är semi-passiv, trots att kylflänsen inte har några problem att klara av det under vila.

Förutom sitt höga pris är det lite oklart vilka grafikkortet är riktad mot med tanke på formfaktorn. Lägg ihop det med prislappen och ljudnivåerna så blir EVGA GTX 1660 Ti XC snabbt ett väldigt ointressant kort i prisklassen.

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • God effektivitet

  • Fabriksöverklockat

Nackdelar

  • För dyrt för sitt prestandasegment

  • Oklar formfaktor

  • Saknar semi-passiv fläktkurva

Pris vid publicering: 3 790 kronor
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide. Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide: Hur man installerar ett grafikkort
SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal