Trenden med belysning på komponenter och hårdvara av olika slag har växt snabbt de senaste åren och har idag letat sig in i nästintill samtliga produktkategorier på marknaden. Vissa tillverkare har dock valt att avstå detta och istället fortsätta satsa på mer avskalad design utan belysning.

En av dem är svenska Fractal Design, som nu gör en helomvändning och lanserar chassifläktar med inbyggd RGB-belysning. Det handlar om modellerna Prisma SL-12 och Prisma SL-14 och det som skiljer dem åt är storleken på 120 respektive 140 mm. Till skillnad från många andra modeller sitter lysdioderna i mitten av fläkten, vilket enligt företaget ska ge en mer enhetlig effekt.

Fläktarna kommer i färgerna röd, grön, blå och vit och de släpps även i PWM-varianter med namnen AL-12 och AL-14. De erbjuder adresserbar belysning för ännu fler färgkombinationer och har stöd för de olika tillverkarnas ekosystem, som Asus Aura, Gigabyte Fusion och MSI Mystic Light.

Förutom fläktarna släpper företaget även fläktkontrollern Adjust R1. Den gör det möjligt att styra sådant som ljusstyrka, läge och färg utan någon extra mjukvara och är kompatibel med fläkt, LED-strips och annan typ av belysning.

Fractal Designs fläktar i Prisma-serien finns tillgängliga nu och har en prislapp på 249 och 279 kronor för Prisma AL-12 respektive Prisma AL-14. Modellerna Prisma SL-12 och Prisma SL-14 kostar 149 respektive 169 kronor, medan fläktkontrollern kostar 139 kronor.

Läs mer om Fractal Design: