Inför årets upplaga av Mobile World Congress antydde Microsoft om att de skulle visa uppföljaren till 2015 års Hololens. Hololens är företagets headset för förstärkt verklighet (AR) som från början var tänkt släppas för konsumenter, men skiftade snabbt till att endast riktas mot företag och professionella användningsområden.

Som väntat avtäcks Hololens 2 under årets Mobile World Congress och det är en produkt som uppgraderats i nästintill samtliga avseenden. På insidan återfinns ny hårdvara som möjliggör ett synfält på 52 grader, vilket är mer än dubbelt så stort som det hos föregångaren. Även panelen är mer högupplöst mot föregångaren, med cirka 2 000 × 1 500 pixlar per öga.

En annan nyhet är inbyggd sensorer som spårar användarens ögon, vilket enligt företaget ska göra interaktionen med det som målas upp i miljön ännu mer intuitivt. Utöver det kan Hololens 2 även spåra användarens händer helt utan några rörelsekontroller och Microsoft lägger stor vikt att det är nödvändigt för produktens användningsområde.

Fokus för Hololens 2 är helt och hållet på företag och då främst personer dagligen arbetar med händerna, men har svårt att integrera en dator eller telefon som hjälpmedel i detta. Enligt företaget handlar det om alltifrån fabriksarbetare till kirurger och mekaniker.

Till The Verge säger Alex Kipman, en av skaparna bakom AR-headsetet, att även om Hololens 2 är det bästa som finns för AR är den ändå inte redo för konsumenter. Han menar att tekniken fortfarande har sina brister och priset är fortfarande för högt för att vanliga konsumenter ska vilja köpa den.

Sett till specifikationer utrustas den med en Qualcomm Snapdragon 850-processor samt andra generationens Holographic Processing Unit. Det sistnämnda är företagets egenutvecklade krets som hanterar informationen från samtliga sensorer i Hololens. Batteritiden för headsetet anges till tre timmar.

Microsoft Hololens 2 släpps senare under 2019 med en prislapp på 3 500 USD, motsvarande 41 000 kronor inklusive moms.

Läs mer om Microsoft Hololens: