Ett av de stora dragplåstren för Geforce RTX-serien av grafikkort är tekniken DLSS – Deep Learning Super-Sampling. I korthet handlar det om uppskalning med hjälp av maskininlärning, vilket i bästa fall kan ge ökad prestanda till samma eller bättre bildkvalitet jämfört med att spela vid hög upplösning.

Exakt hur DLSS fungerar är dock inte helt lätt att sätta sig in i. SweClockers Jonas Thörnqvist beskrev tekniken i samband med lanseringen av Nvidia Geforce RTX-serien, och sedan dess har redaktionen tittat närmare på konceptet i både Metro Exodus samt Battlefield V.

Nu försöker sig nördkanalen Computerphile på ytterligare en genomgång. I ett Youtube-klipp förklaras tanken bakom DLSS, och vad Nvidia hoppas uppnå för fördelar. Presentatören Mike Pound lyfter även flera utmaningar med tekniken, till exempel att Nvidia behöver kunna träna de neurala nätverken ordentligt – för varje speltitel.

Än så länge finns stöd för Nvidia DLSS i två stora speltitlar, Metro Exodus samt Battlefield V. Mottagandet har varit minst sagt ljummet, där de flesta är allt annat än imponerande av bildkvaliteten med tekniken. Nvidia lovar dock löpande förbättringar, bland annat en uppdatering till Metro Exodus lovar rejält finslipat slutresultat.

Har du testat Nvidia DLSS i Metro Exodus eller Battlefield V? Berätta om dina erfarenheter i kommentarerna!

Mer om Nvidia DLSS