Vattenkylning - Material

Efter en tid i drift kan vattenkylningen vara i behov av en total rengöring. Då är det viktigt att hålla sina vattenblock i gott skick. Alger, oxidation, missfärgningar och färgavlagringar är det som drabbar vattenblocken hårdast. Utöver att det kan se väldigt otrevligt ut så påverkar det även prestandan om skräp bunkras upp kring kylflänsarna på processor eller grafikkort.

Här finns det ingen universalmetod för rengöring då vattenkylningsdelar är gjorda av olika material av plast och metall med olika egenskaper.

Vattenblock har oftast ett kylblock bestående av antingen koppar eller nickelpläterad koppar. På senare tid har det även lanserats kompletta och mer prisvärda system bestående av enbart aluminiumblock. Eftersom att aluminiumsystem inte är lika vanligt kommer inte det avhandlas i just denna guide. Koppar- och aluminiumblock kombineras ofta med en topp av akryl eller acetal.

Vanligtvis används transparent akryl (även kallat plexi) för den som vill kunna se in i blocket och vätskan som flödar genom det, vilket kan ge en häftig effekt till systemet. En annan fördel med akrylglas är att det är lättare att upptäcka skräp som byggs upp inuti systemet.

Acetal (POM) är ett annat typ av material och är till skillnad från akrylglas icke-transparent. Acetal är även mer slitstarkt än akrylglas, men sett till prestanda är skillnaden försumbar.

DSC_0119.jpg

Phanteks Glacier grafikkortsblock är en gedigen pjäs med flera olika material.

DSC_0118.jpg

Nickelpläterad insida.

DSC_0116.jpg

Nickelplätering, fönster i akrylglas, svarta dekorationsplåtar i aluminium och en anslutningsbrygga i acetal (POM).

DSC_0117.jpg

Vid monteringsskruvarna syns även kärnan gjord av koppar.

Bläddra genom bildspelet för att se vilket material som sitter var på detta block från Phanteks. Modellen på bilden kallas Glacier G1080TI Gigabyte Aorus.