Sammanfattning

Efter att ha skalat ner arkitekturen Turing successivt under vintern för att nå lägre prispunkter markerar dagens lansering tillfället då Nvidia plockar fram den stora yxan. Både RT- och Tensor-kärnorna får stryka på foten vid framställandet av den förhållandevis lilla kretsen TU116 hos Geforce GTX 1660 Ti, och kvar är löften om bra traditionell spelprestanda och klassledande energieffektivitet.

Med facit i hand står det klart att nykomlingen tar ett tydligt steg upp i prestanda ställt mot Geforce GTX 1060, där bildfrekvensen i snitt ökar med 32 procent. Likt tidigare rykten har antytt om räcker därtill kraften hos Geforce GTX 1660 Ti till att slåss mot den populära storsäljaren Geforce GTX 1070, där den sammanställda prestandan hos det förstnämnda landar strax bakom.

Asus_MSI_1660Ti-18.jpg

Av prestandatesterna att döma är Nvidias Turing-arkitektur särskilt stark i vissa scenarion och titlar, medan den i andra fall ligger på ungefär samma nivå som föregångaren Pascal. Det är mycket möjligt att framtida spel kan komma att utnyttja arkitekturen bättre, vilket skulle ge Geforce GTX 1660 Ti en starkare position ställt mot Geforce GTX 1070, men det är absolut inget att räkna kallt med.

Nvidia säger sig ha arbetat särskilt hårt med att optimera för god energieffektivitet med grafikkretsen TU116, och detta stämmer överens med våra mätningar. Medan det inte rör sig om några massiva förbättringar ställt mot Pascal och Geforce GTX 1060 ska det dock sägas att Geforce GTX 1660 Ti är ett väldigt effektivt kort som bör passa som handen i handsken i system där värme annars är ett problem.

Asus_MSI_1660Ti-2.jpg

Som med alla grafikkort är prislappen en avgörande faktor för huruvida modellen är ett vettigt köp sett till sin prestanda, och detta blir särskilt viktigt i det mellanklassegmentet där hundralappar gör stora avtryck procentuellt. Geforce GTX 1660 Ti har ett rekommenderat instegspris på 3 250 kronor, vilket placerar kortet i en intressant position på marknaden.

Prismässigt lägger sig kortet några hundralappar över AMD:s Radeon RX 590 och ställt mot den modellen känns helt klart Nvidias nykomling som det starkare valet med både markant högre prestanda och bättre energieffektivitet. Med trotjänaren Geforce GTX 1070 på utgång är den modellen ibland kraftigt rabatterad och erbjuder ungefär likvärdig prestanda men något sämre effektivitet – något som kan göra den till ett vettigt alternativ vid rätt prislapp.

Asus_MSI_1660Ti-1.jpg

Den största fallgropen med Geforce GTX 1660 Ti är de många partnertillverkarnas modeller som kommer skölja över marknaden, där dessa visserligen bjuder på fabriksöverklockning och fläskiga kyllösningar men samtidigt även en markant högre prislapp. Den högre prislappen kommer tvinga dessa kort att konkurrera med snabbare modeller som Radeon RX Vega 56 och inte minst Geforce RTX 2060 – två kort som är ett bättre val prestandamässigt.

Sammanfattningsvis är Geforce GTX 1660 Ti ett bra grafikkort vid sitt instegspris på 3 250 kronor, med både vettig spelprestanda och väldigt god energieffektivitet. Se dock upp med att betala för många hundralappar över detta pris, då det finns mer intressanta modeller strax ovanför med mer resurser på prestandafronten.

Asus Geforce GTX 1660 Ti ROG Strix OC

Asus_MSI_1660Ti-4.jpg

Asus värstingversion av Geforce GTX 1660 Ti är på många sätt ett helt briljant grafikkort samtidigt som det är på tok för overkill i detta prestandasegment. Företagets bastanta kyllösning sväljer värmen från den energieffektiva TU116-kretsen med en axelryckning, vilket innebär både löjligt låga temperaturer samt nästintill ljudlös drift under belastning.

Modellen bjuder därtill på smarta funktioner som två valbara fläktkurvor, inbyggda kontakter för att styra exempelvis chassifläktar efter grafikkretsens temperaturer och inte minst en knapp för att enkelt kunna stänga av kortets sofistikerade RGB-belysning. Därtill syns fabriksöverklockning ur kartong, vilket ger i runda slängar 3 procent högre prestanda än ett referensklockat Geforce GTX 1660 Ti.

Hur bra detta grafikkort än må vara är det tyvärr alldeles för dyrt. Med en rekommenderad prislapp på 3 990 kronor landar kortet på kollisionskurs med exempelvis Nvidias egna Geforce RTX 2060, vilket är ett betydligt bättre val ur en prestandasynpunkt. Om man nu inte absolut är på jakt efter ett väldigt tyst grafikkort och prestandan kommer i andra rummet skulle vi rekommendera att kika på något annat i denna prisklass.

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • God effektivitet

  • Fabriksöverklockat

  • Ypperlig kylare

  • Smarta extrafunktioner

Nackdelar

  • För dyrt för sitt prestandasegment

Pris vid publicering: 3 990 kronor

MSI Geforce GTX 1660 Ti Gaming X

Asus_MSI_1660Ti-13.jpg

MSI:s toppmodell av Geforce GTX 1660 Ti är inte fullt lika galen som Asus ROG Strix-variant, men bjuder även den på fabriksöverklockning med några procent högre prestanda än ett referensklockat dito. Företagets nedskalade version av kylaren Twinfrozr 7 gör helt klart sitt jobb, och håller både ljudnivåer och temperaturer på en fullt godkänd nivå.

Med en likvärdig prislapp som konkurrenten Asus tycker vi dock även MSI:s Gaming X-modell är för dyr sett till grafikkretsen som sitter under huven. Återigen handlar det om närheten till Geforce RTX 2060 samt även Radeon RX Vega 56, där dessa kort är prestandamässigt bättre val vid prispunkten.

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • God effektivitet

  • Fabriksöverklockat

  • Vettig kylare

Nackdelar

  • För dyrt för sitt prestandasegment

Pris vid publicering: 3 990 kronor

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide. Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide: Hur man installerar ett grafikkort
SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal