Från att endast ha existerat i syntetiska prestandatester och glorifierade teknikdemonstrationer har Nvidias uppskalningsteknik DLSS börjat hitta in i faktiska speltitlar. Under gårdagen begåvades nämligen både Metro Exodus och Battlefield V med stöd för funktionen, där den förstnämnda titeln blev först ut till rakning för ett prestandatest hos oss på SweClockers.

Vi passar dock på att smida medan järnet är varmt och fortsätter därför äventyret mot svenska DICE slagfältspangare Battlefield V. I fokus står en analys kring vilka prestandafördelar som finns att vänta med DLSS aktiverat samt huruvida teknikens löften om hög bildkvalitet håller i praktiken.

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,7 GHz

Webhallen

Moderkort

Asus ROG Maximus X Hero

Asus

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

G.Skill

Grafikkort

  • Nvidia Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition (11 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2080 Founders Edition (8 GB)

  • MSI Geforce RTX 2070 Armor (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2060 Founders Edition (6 GB)

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB

Samsung &
Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1809)

För den som vill läsa mer om DLSS rekommenderar vi delen om tekniken i vår recension av Geforce RTX 2080 och Geforce RTX 2080 Ti, men kortfattat handlar det om en avancerad typ av uppskalning som tar hjälp av maskininlärning för att fylla i detaljer som saknas i den lågupplösta bilden.

Poängen, i teorin, är att vinna prestanda i ren bildfrekvens genom att rendera spelet i en lägre upplösning utan att för den delen tappa nämnvärd bildkvalitet. Detta kan komma särskilt väl till pass ihop med exempelvis ray tracing, då denna teknik har en tendens att döda prestandan ganska hårt hos de kompatibla grafikkorten.

På tal om just ray tracing. Implementationen av DLSS i Battlefield V kräver att ray tracing är aktiverat, och går inte att köra utan denna teknik påslagen. Utöver denna restriktion krävs givetvis ett kort ur Nvidias RTX-serie, men därutöver finns det även ytterligare restriktioner kring vilka upplösningar som kan användas ihop med olika modeller.

3 840 × 2 160 pixlar

  • RTX 2060 och uppåt

2 560 × 1 440 pixlar

  • RTX 2060, RTX 2070 och RTX 2080

1 920 × 1 080 pixlar

  • RTX 2060 och RTX 2070

Medlemmar på SweClockers forum har även lyckats få igång upplösingen 3 440 × 1 440 pixlar med DLSS på Geforce RTX 2080 Ti.

Som synes kan exempelvis Geforce RTX 2080 Ti endast köras i 4K UHD med DLSS aktiverat medan exempelvis Geforce RTX 2070 är kompatibelt med 1080p, 1440p och 2160p. Upplösningar utöver det vanliga, som exempelvis de för ultrabreda skärmar är inte listade i Nvidias specifikationer, men enligt uppgifter från forumet ska även vissa av dessa fungera ihop med DLSS.

Med anledning av begränsningarna kommer antalet kort som medverkar i diagrammen nedan att variera beroende på upplösning. Därtill har vi valt bort att köra Geforce RTX 2060 i upplösningen 4K UHD, då det inte känns relevant för en modell i den prestandaklassen.

Testupplägget går av stapeln i spelets enkelspelarläge på banan Tirailleur. Vi mäter bildfrekvensen under en 55 sekunder lång slinga upp genom skogen till ett maskingevärsnäste. Drivrutinerna som används är Geforce Drivers 418.91, vilka har uttalade prestandaoptimeringar för Battlefield V med DLSS.

Vi inleder testet med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar, vilken begränsar oss till korten Geforce RTX 2060 och Geforce RTX 2070. Som synes tappar båda korten ungefär hälften av sin bildfrekvens när ray tracing aktiveras vid detaljläget "Ultra". Vid "Medium" är bortfallet ungefär en tredjedel av bildfrekvensen.

Denna upplösning tycks inte vara DLSS starkaste sida, vilket även är i linje med Nvidias budskap att tekniken fungerar som bäst när grafikkortet är som mest pressat. Som bäst ser vi en ökning i bildfrekvens på närmare 15 procent för båda korten när ray tracing är ställt till "Ultra".

För upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar ser vi ett liknande scenario, där merparten av korten tappar lite mindre än halva prestandan med ray tracing i "Ultra" och en tredjedel i "Medium". DLSS ger här större prestandapåverkan och hjälper både RTX 2060 samt RTX 2070 att kliva upp med 20 procent ställt mot förinställda "Ultra".

För RTX 2080 är prestandavinsterna mindre och landar strax över 16 procent med DLSS igång vid ray tracing-läget "Ultra". Generellt känns prestandavinsterna så här långt något sämre ställt mot DLSS implementationen i Metro Exodus vi testade tidigare.

Sista anhalten vid 4K UHD och historien upprepar sig med ray tracing aktiverat. Ungefär en halvering av bildfrekvens vid "Ultra" och ett bortfall på en tredjedel vid "Medium". Här kan dock DLSS visa sina prestandamässiga framfötter betydligt mer, vilket märks i mätningarna när funktionen aktiveras.

Störst skillnad görs vid ray tracing-läget "Ultra", där merparten av korten kan avnjuta en prestandaskjuts på runt 40 procent med DLSS aktiverat. För toppmodellen Geforce RTX 2080 Ti innebär detta nu att man faktiskt kan få en genomsnittlig bildfrekvens över 60 om man nöjer sig vid att hålla ray tracing-nivån på "Medium".

dlss.jpg
taa.jpg

Prestandaökningar är ju dock bara en del av ekvationen när det kommer till DLSS och betyder egentligen ingenting om det visuella tar stryk av den "smarta" uppskalningen. Men hur ser då DLSS-läget ut i Battlefield V? Svaret är att det ser bättre ut än Metro Exodus (som om det skulle vara en bedrift) men dock långt ifrån spelet körandes i full upplösning.

dlss_1.jpg
taa_1.jpg
dlss_2.jpg
taa_2.jpg

Nvidias bildmässiga påstående med DLSS är att tekniken ska kunna producera resultat som är likvärda eller bättre som en scen renderad i full upplösning med kantujämningstekniken TAA. Detta är inte fallet i dagsläget i Battlefield V, då tekniken inför en noterbar oskärpa över hela bilden.

Detaljer som tidigare var knivskarpa i upplösningen 4K UHD är efter DLSS-behandlingen betydligt såsigare och dimmigare, vilket förtar lite av nöjet med att spela vid denna pixelmängd. Vi ska absolut ge Nvidia att de har lyckats märkbart bättre i Battlefield V än Metro Exodus på bildfronten, men samtidigt uppnås inte heller samma prestandavinster vi såg i den sistnämnda titeln.

Snacka mer Battlefield V i forumet

Sammanfattningsvis hoppas vi att DLSS som teknik är i sin linda och ännu inte visat upp sin fulla potential. Resultaten som visats upp hittills övertygar nämligen inte nämnvärt på redaktionen, då bildkvaliteten helt enkelt inte håller måttet. Vi kommer dock fortsätta att följa utvecklingen och se om förbättringar kan göras när spelen tuggats några varv till i Nvidias datacenter.

Har du testat DLSS i Battlefield V? Besök gärna i kommentarstråden till den här artikeln och berätta vad du tycker!