Sammanfattning

Acer XV273K lyckas väldigt väl på flera plan och inte minst då att den utmärka IPS-panelen kombinerar spelegenskaper med allroundegenskaper. På en och samma gång är detta lika mycket en spelskärm som en kontorsskärm och även en yrkesskärm.

Den grundläggande kvaliteten gör att skärmen tar sig an flera roller på en och samma gång. Inklusive sådan användning som ställer krav på färgåtergivning, då förutsatt användaren matchar med mätutrustning. Då får denne även kanske användning för skärmens medföljande keps.

Acer-XV273K_produkt_transp.png

Kliver vi ned på detaljnivå finns det en del att anmärka på, likt ett besvärligt och segt menysystem som också hindrar en del användning. Panelens goda färgegenskaper skulle också kunna göras så mycket tillgängligare jämfört med nuvarande lösning. Riktigt bra HDR är aldrig inom räckvidden för en VESA DisplayHDR 400-klassad skärm.

Fast detta hade Acer kunnat lösa på annat sätt än att skärmen klipper bort information i HDR-bilden. Här har företaget en del att arbeta på ifråga om handhavande och hur väl de tänker igenom sina produkter.

Acer-XV273K_produkt_transp.png

Ur spelsynpunkt finns inte mycket alls att klaga på. Vi får 4K UHD i 144 Hz eller kanske mer praktiskt 120 Hz, vilket då levereras med låg latens och väl fungerande adaptiv synkronisering inom omfånget 48–144 Hz. Och skulle behovet finnas kan vi använda eftersläpsreduceringen VRB med hyfsat effektivt resultat. Ja, vi hade problem med AMD-kort under testets gång. Men då den adaptiva synkroniseringen fungerar så väl med Nvidia-kort kunde vi konstatera att skärmen gör just det – fungerar.

Dessutom medför panelens höga kvalitet och pixeltäthet att skalning av spel renderade i lägre upplösning återges med mycket hög kvalitet på XV273K. Ett spel renderat i 1 920 × 1 080 pixlar återges därför med högre kvalitet på den här 4K-panelen jämfört med vad den typiska 1 920 × 1 080-basgamingskärmen kan visa upp. Det är också ett sätt att komma förbi det faktum att få spel verkligen låter sig renderas i höga frekvenser och 4K-upplösning på samma gång.

Besvären finns på detaljnivå

Vi har i tidigare tester konstaterat att 4K/144 Hz inte alltid är en praktisk möjlighet då Displayport-standarden inte orkar driva 4K UHD i högre frekvens än 120 Hz utan kompromisser med sänkt färgupplösning. Acer XV273K ger ytterligare ett alternativ i form av att driva skärmen med dubbla Displayport.

Ett alternativ som inte är utan sina nackdelar det heller, till exempel att adaptiv synkronisering inte längre fungerar. Men dubbla Displayport är i alla fall en möjlighet som andra skärmar inte ger.

Även priset kan ses som en styrka. Acer XV273K erbjuder en av de bästa LCD-panelerna på marknaden till en prisnivå som ligger långt under alternativen. Alternativ vilka sällan matchar kombination av spel- och allroundkvalitet.

XV273K gör 4K-spelandet än mer tillgängligt

Fördelar

  • Hög kvalitet hos panelen

  • Spelegenskaperna

  • Allroundegenskaperna

  • Adaptiv synkronisering 48–144 Hz

  • Flera maximalt kapabla bildanslutningar

  • Möjlighet att köra dubbla Displayport för 4K/144 Hz

Nackdelar

  • Besvärligt menysystem

  • Klipper HDR

Cirkapris vid publicering: 9 990 kronor
Lägsta pris: