Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används testdelen av spelet Metro: Last Light Redux i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar, vilken får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

Radeon VII och AMD:s nya metod att läsa av temperaturer

Tillsammans med Radeon VII och grafikkretsen Vega 20 har AMD gjort förändringar kring hur kortet läser av och presenterar temperaturer för användaren. Först och främst har antalet temperatursensorer dubblerats från Vega 10, där dessa sitter placerade utspridda över hela grafikkärnan.

thermalsensors.PNG

Fram till Radeon VII har temperaturen som presenterats som GPU Temperature lästs av från en sensor som sitter på grafikkretsens yttre kant. Enligt AMD är detta inte det mest precisa sättet att mäta av temperaturer, då det finns områden på grafikkärnan som är betydligt varmare än kanten. Med anledning av detta introducerar de en ny mätparameter som kallas Junction Temperature.

Kortfattat är Junction Temperature temperaturvärdet från den vid tillfället varmaste punkten från grafikkretsen. Nämnvärt är att denna mätparameter har funnits på tidigare grafikfamiljer från AMD, men har då inte exponerats mot användaren utan istället bara använts för att stänga av grafikkortet vid kritiska värmenivåer.

junction.PNG

För Radeon VII innebär dock inte Junction Temperature bara ett ett nytt mätvärde för användaren att granska utan det är även efter denna temperatur som all styrning av kortet sker. Detta inkluderar bland annat kylarens fläktkurva samt grafikkretsens dynamiska klockfrekvenser, där de sistnämnda ska kunna hållas på en generellt högre nivå tack vare den nya mätpunkten enligt AMD.

Sammanfattningsvis är alltså det klassiska mätvärdet GPU Temperature endast kvar för att ge en referenspunkt mot äldre grafikkort från AMD och används inte längre för någon form av styrning av det nya kortets funktioner.

Som synes i diagrammet ovan har vi introducerat en ny stapel för Radeon VII som representerar Junction Temperature som avhandlades i styckena ovan. Vi börjar dock med att kika på den klassiska temperaturangivelsen som enligt AMD ska gå att jämföra mot tidigare generationer grafikkort.

Vid 77 °C lägger sig kortet strax ovanför Radeon Vega 56, vilket inte känns särskilt farligt för ett kort i den här prestandaklassen i referensutförande. Dock används inte detta mätvärde för att styra exempelvis kylarens fläktkurva och därför går vi istället över till den andra temperatursensorn.

När det kommer till grafikkretsens varmaste punkt enligt Junction Temperature-värdet är det betydligt högre nivåer som rapporteras. Vid 109 °C skiljer det hela 32 °C mot den nominella mätpunkten, och vi har vissa misstankar att det kan komma att göra avtryck på kortets ljudnivå.

AMD har inte haft världens bästa rykte när det kommer ljudnivåer för sina egna referenskort, men med Radeon VII hade vi ändå vissa förhoppningar kring den nystöpta kyllösningen. Redan vid de första testrundorna spräcktes tyvärr dessa, då den subjektiva ljudnivån under belastning upplevdes som väldigt hög.

Detta reflekterades även i våra faktiska mätningar, där det snabbt står klart att Radeon VII är ett väldigt högljutt grafikkort vid spelande. Under belastning skruvas hastigheten på kortets fläktar upp till strax under 3 000 RPM, vilket ger en mindre trevlig upplevelse när man sitter bredvid datorn.

Nämnvärt är att tidigare uppgifter som semipassiv fläktkurva inte visade sig stämma för Radeon VII, då fläktarna fortsätter snurra även vid vila. Dock ska det sägas att dessa snurrar så pass långsamt att kylanordningen håller en tyst nivå.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Radeon VII har en specificerad turbonivå på 1 750 MHz, men precis som de flesta andra moderna grafikkort kommer den faktiska klockfrekvensen vid spelande att variera beroende på titel och belastningsgrad. Sett till våra mätningar ligger dock kortet ovanför 1 750 MHz under större delen av tiden, med ett fåtal resor ned mot 1 700 MHz-strecket.

Med kortets strömbudget uppvriden till 120 procent kan klockfrekvenserna hållas något högre och faktiska inte alltför långt ifrån modellens specificerade toppvärde på 1 800 MHz.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Effektmässigt placerar sig Radeon VII bättre än Radeon RX Vega 64, och det var väl knappast någon högoddsare sett till det förstnämnda kortets övergång till 7 nanometer. Sett till det övriga fältet är det dock ingen kioskvältare av siffror som uppvisas, där AMD:s nykomling tar position inkilad mellan Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti i Founders Edition-utförande.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

Sett till energieffektivitet bjuder Radeon VII och dess grafikkrets Vega 20 på ordentliga förbättringar ställt mot föregångaren Vega 10 i Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56. Ställt mot konkurrenten Nvidia är AMD dock fortfarande inte riktigt ikapp, utan får se sig besegrade av både nuvarande Turing samt föregångaren Pascal.