Sammanfattning

Sådär mellan tumme och pekfinger kommer det inte vara någon större skillnad i praktiken mellan LG 34GK950F och 34GK950G. Både fyller rollen som en ultrabred spelskärm med IPS-panel på 3 440 × 1 440 pixlar. Eftersläpsnivåerna är typiska för IPS-teknik och panelens egenskaper i övrigt också typiskt för IPS. Utmärkta betraktningsvinklar och jämn återgivning över ytan.

Panelkvaliteten är överlag av hög klass och därför har skärmarna bra allroundegenskaper för betydligt mer än enbart spelande. Men trots att det är likadana paneler är det stora skillnader hur skärmarna är som produkter betraktat. Resultatet är på sätt och vis lika men också väldigt olika på samma gång.

LG_34GK950GF_promo_design.jpg

F-modellens Freesync ger adaptiv synk 48–144 Hz med Freesync-kapabla AMD-kort och är G-Sync Compatible. G-modellens G-Sync ger adaptiv synk med enbart Nvidia-kort. Modellerna emellan är effekten av den adaptiva synken så gott som identisk och fungerar mycket bra hos båda skärmarna. F-modellen når lite högre i frekvens till 144 Hz och G-modellen i sin tur har precis något bättre kontroll över eftersläpen men också den lägre latensen.

Färgåtergivningen är övermättad på båda modellerna och de kommer att ge lite för starka färger. Detta gör att kalibreringsutrustning är nödvändigt ifall du tänkt använda skärmarna till mer än enbart spel och vill ha kontroll över vad du ser.

LG_34GK950GF_promo_gear_up.jpg

LG:s egen promotion är lite märklig. Växla upp till en nedsänkning?

Så länge dina krav matchar spelförmåga och IPS-teknik är det onekligen varsin tumme upp. Båda skärmarna är bra och fyller verkligen rollen som premiumskärmar för både spelande och mer blandad användning. Fast ju mer vi gräver oss ned i detaljerna, desto tydligare blir skillnaderna mellan de två.

LG 34GK950F – "AMD Freesync" i sin korthet

F-modellen har på pappret fler och bättre funktioner och dessutom till ett lägre pris. HDR-kapaciteten är trevlig men ger inte mycket i praktiken. Eftersläpsreducering är positivt men i praktiken heller inte så användbar. Framför allt är F-modellen nyckfull i sitt beteende, inte minst i fråga om hur färger återges. Listan är för lång att återges här men se övriga testet.

Tack och lov är en del av problemen av sådana att de kan övervinnas. Ofta så enkelt som att du slår av och på skärmen. Samtidigt ska det sägas att så gott som all tid för detta test gick ut på att undersöka beteendet hos F-modellen.

LG 34GK950F ger stort utbud av funktioner och fungerande Freesync för en ultrabred IPS-spelskärm

Fördelar F-modellen:

  • Bra spelegenskaper

  • Goda allroundegenskaper

  • Freesync i spannet 48–144 Hz

  • Funktionsrik

Nackdelar F-modellen:

  • Nyckfullt beteende överlag

  • Varierar i färg beroende på situation

Cirkapris vid publicering: 12 000 kronor
Lägsta pris:

LG 34GK950G – "Nvidia G-Sync" i sin korthet

G-modellen erbjuder förutom RGB-ljuset färre finesser och dessutom till ett högre pris. Men den erbjuder också lägre input lag och överlag ett konsekvent beteende vilket inkluderar hela skärmens upplevelse från eftersläpsnivåer till färgåtergivning. Och detta kan mycket väl vara värt ett något högre pris för dig som söker efter just konsekvens och pålitlighet. Dess funktion och användning är då först och främst ihop med ett G-Sync-kapabelt grafikkort.

LG34GK950G är en ultrabred G-Sync IPS-spelskärm med konsekventa egenskaper

Fördelar G-modellen:

  • Bra spelegenskaper

  • Goda allroundegenskaper

  • G-Sync 30–120 Hz

  • Låg latens

  • Konsekvent beteende

Nackdelar G-modellen:

  • HDMI strypt till 50 Hz

Cirkapris vid publicering: 14 000 kronor
Lägsta pris:

Fotnot: Tillgängligheten hos både LG 34GK950F och 34GK950G tycks variera och därmed varierar även prisuppgifterna från Prisjakt. En del butiker tycks också blanda ihop de två modellerna.