Färgåtergivning

Vad som utmärker båda skärmarna är att panelen och dess belysning är kapabel till ett ganska stor färgomfång och därför ger övermättade färger. LG marknadsför skärmarna som "Nano IPS" för bättre färgomfång. Beroende på hur man tolkar marknadsföringsnacket, vilket ligger någonstans mellan sanning och nötkreaturs fekalier, ska Nano IPS innebära att ljuset filtreras från oönskade våglängder vilket bidrar till en högre mättnad. Att rött är så djupt rött beror på ljus med övriga våglängder i högre grad filtreras bort.

Färgegenskaperna i "korthet"

  • Båda skärmarna har ett större färgomfång som ger övermättade färger.

  • Båda exemplaren har en avvikande blågrön vitbalans direkt ur kartong.

  • För dig med krav på färgåtergivning behövs mätutrustning och profilering.

  • G-modellen är konsekvent i hur färgerna återges och vilket ljus den reproducerar.

  • F-modellen är inte konsekvent i hur den reproducerar bilden. Färgerna varierar med vilket grafikkort och vilken anslutning du kör, men även av situation.

  • F-modellen ihop med Nvidia-grafikkort aktiverar en bugg där nivåer klipps ifall du passerar sRGB-läget i menyerna. Inträffar ej med AMD-grafikkort. Förutom vid HDMI där du får samma fel vid passage av HDR Effect-läget.

  • F-modellen varierade sin färgåtergivning under testets gång. Testbilder och mätningar med identiska inställningar gav olika resultat vid flera tillfällen. Detta utöver de här detaljerade och bekräftade situationerna.

  • Generell lösning på färgproblem hos LG 34GK950F är att då och då stänga av och sedan slå på skärmen igen.

  • F-modellen får ett mindre färgomfång ifall du kör med ett AMD-grafikkort via Displayport och har Freesync aktiverat. Detta kan inte åtgärdas annat än att stänga av Freesync.

  • F-modellen behåller sitt färgomfång med Nvidia-GPU och Freesync aktiverat.

Färgomfånget är just omfattade större och tydligare med starka nyanser av framför allt rött och grönt. Detta utan att gå över till pastellfärger, det vill säga att de lyser för starkt. Båda F- och G-modellerna visar upp denna egenskap och är väldigt snarlika. Dock är G-modellen något mindre överdriven jämfört med F-modellen.

Kommer att överdriva färger en del

Denna stora färgrymd är måhända trevlig för dig som vill ha mer pushade färger i spelgrafiken. Färgerna är övermättade men tack och lov inte för ljusstarka, vilket hade skapat pastellfärger. Men även övermättnad har en negativ inverkan på hur vanlig grafik, färger och foto återges. Planerar du att använda skärmen just för färgåtergivning behöver du komplettera med mätutrustning och profilera skärmen.

Intressant är att när vi kör F-modellen med AMD-grafikkort och ansluter via Displayport samt har Freesync aktivt krymper färgomfånget. Stänger vi av Freesync återgår F-modellen till sitt större färgomfång på direkten. Varför färgomfånget krymper när vi kör just Freesync är en öppen fråga, då färgomfång normalt handlar om energifördelningen i ljuset och inte om synkroniseringsteknik.

LG_34GK950F_matning_gamut_nvidia.png

Med grafikkort från Nvidia behåller F-modellen sin färgrymd oavsett inställningar. Så även med HDMI från ett AMD-grafikkort, men här inte via Displayport...

LG_34GK950F_matning_gamut_AMD.png

Med Displayport via AMD-grafikkort krymper färgomfånget ifall du har Freesync Extended aktiverat. Vilket ironiskt är mer korrekta färger. Stänger du av Freesync återgår skärmen till den större färgrymden. Detta påverkar alltså endast dig som kör AMD-grafikkort via Displayport.

Det blir en ännu större gåta när Nvidia-grafikkort eller HDMI med AMD inte leder till samma krympning. Trots att Freesync är aktivt i skärmen. Denna krympning av färgomfånget sker alltså endast med AMD-grafikkort via Displayport och när Freesync är aktiverat i Extended-läget. Det ska tilläggas att F-modellen av flera orsaker hela tiden varierade i hur färgerna återges baserat på anslutningar och situation.

LG 34GK950G är pålitlig och konsekvent

G-modellen är konsekvent i hur den återger färger och det förändras heller inte på samma sätt som med F-modellens alla nycker. Hos G-modellen är det hela tiden en övermättad färgåtergivning men det är också allt. Andra reglage för bild och färg får även den förväntade effekten.

Nu är denna krympning av färgomfånget på F-modellen med ett AMD-grafikkort via Displayport och Freesync aktiverat på flera sätt positivt ifall du söker efter en mer korrekt färgåtergivning. Detta då skärmen i hög grad når en normalt Rec.709-färgrymd.

Gamma och tonkurva

I grund och botten väljer du olika bildlägen, Game Mode, där Gamer1-läget är det som ger minst fel eller är "mest korrekt" på båda skärmarna. Övriga alternativ är kombinationer av andra inställningar och du kan reglera dem också. F-modellen har fler alternativ och kan även programmera dem via On Screen Control-mjukvaran till skärmen.

LG_34GK950F_matning_gamer1_default.png
LG_34GK950Gsync_matning_gamer1_default.png
LG_34GK950F_matning_gamer1_RGB-just.png
LG_34GK950Gsync_matning_gamer1_RGB-just.png

G-modellen är mer intrimmad elektroniskt och ger mer kontroll över bilden. Den passar därför bättre för dig som ställer krav på färger. F-modellen varierar helt enkelt för mycket för att vara ett tillförlitligt alternativ för dig som ställer krav. Vi noterade vid flera tillfällen under testet att F-modellen mer eller mindre spontant ändrat sin färgåtergivning. Lösningen var att regelbundet stänga av och slå på skärmen.

Det finns mer att ställa på skärmarna och vi kan få till en hyfsad vitbalans med det RGB-reglage som finns. Värt att påpeka är att de två exemplaren är tämligen olika i vitbalans men båda är för blågröna och lätt turkosa direkt ur kartong. Precisionen för korrekt vitbalans finns inte utan det är ännu en gång mätutrustning som behövs. Både G- och F-modellen har ett nyansomfång som räcker till och vi har inga besvär med posterisering.

F-modellens Gamma-reglage

Gamma

Effekt

Mode 1

Rödare vitbalans, ljusare tonkurva motsvarande 1,75-potens, cirka 395 nits

Mode 2

motsvarande 2,1-potens, cirka 370 nits

Mode 3

motsvarande 2,1-potens i snitt, något s-formad, cirka 395 nits, rödgul vitbalans

Mode 4

motsvarande 2,15-potens i snitt, tydligt s-formad, cirka 395 nits, rödgul vitbalans

Som synes kommer Gamma-reglaget på F-modellen påverka mycket mer än hur bilden tonar från svart till vitt.

G-modellens Gamma-reglage

Gamma

Effekt

Mode 1

motsvarande 2,0-potens

Mode 2

motsvarande ca 2,2-potens

Mode 3

motsvarande ca 2,35-potens

På G-modellen beter sig Gamma-reglagen som väntat med en tonkurva som följer en önskvärd potensfunktion utan att påverka andra aspekter av bilden. Högre värde ger mörkare mellantoner och passar för djupare kontrastintryck i ett mörkt rum. Och vice-versa med ett lägre värde som ljusar upp tonkurvan bättre passande för ett ljust rum.

LG_34GK950GF_copy_svart_stabilisator.jpg

Faktiskt inte bara trams, utan Black Stabilizer-funktionen fungerar och har effekt.

Gamma-reglaget påverkas också av Black Stabilizer-funktionen som är en form av ett extra gamma-reglage. Syftet är att ljusa upp skuggor så att fienden blir tydligare i spel. Som reglage betraktat är det inte helt fy skam då det inte skruvar sönder bilden på samma sätt som liknande reglage gör med andra skärmar vi testat.

Black Stabilizer flyttar inte på var du har svart och vitt i bilden till exempel, vilket är positivt. Det fungerar också snarlikt på F- och G-modellerna, förutom att just att F-modellen ihop med Nvidia-kort kan introducera en bugg som gör bilden för mörk vilket också påverkar denna funktion. Mer nedan om detta nedan.

sRGB-läge på F-modellen

F-modellen har ett sRGB-läge som också ger en mer korrekt färgåtergivning. Fast detta läge aktiverar en bugg i skärmen där nivåerna klipps, så kallad black crush. Bilden blir för mörk i skuggtoner och nyanserna ovanför svart ”flyter” ovanpå det svarta. Och det räcker med att kliver förbi sRGB-alternativet i menyerna så uppstår felet.

dator_svart_dark.jpg

Detta fel inträffar dock endast när vi kör med ett Nvidia-grafikkort och inte med AMD. Lösningen: Att slå av och på skärmen löser det. Men måste göras varje gång du har navigerat förbi sRGB-alternativet i menyerna. G-modellen saknar ett sRGB-alternativ.

dator_svart_korrekt.jpg

Ifall vi kör ett AMD-grafikkort via Displayport kommer sRGB-läget med Freesync aktiverat ge en tredje variant med för liten färgrymd. Färgerna blir bleka och matta. Detta inträffar inte med AMD-GPU och HDMI. Men då aktiveras i stället en likadan bugg när du passerar "HDR Effekt"-alternativet. Samma lösning med att slå av och på skärmen.

Mer om hur du identifierar rätt och fel

Denna guide tar upp testmönstren ovan och kan berätta hur du får rätt omfång på bilden.

Någonstans här måste man ge upp och bara sträcka ut armarna i luften. F-modellen ger olika färg och ljus olika baserat på vad du gör, hur du ansluter och vilka funktioner du använder. När du känner dig vilsen bland färgerna med F-modellen, starta helt enkelt om skärmen.