Bildanslutningar och synkronisering

Anslutningarna sitter på baksidan och är föredömligt lättåtkomliga eftersom de är placerade enligt LG:s signum och sticker rakt ut från baksidan, dessutom högt och synligt. Vilket då kan bli ett problem om man vill ha baksidan högt och synligt, särskilt G-modellen med dess RGB-lysdioder på baksidan.

Anslutningarna och synkronisering i korthet

  • G-modellen hanterar 100 eller 120 Hz via 1 st. Displayport

  • G-modellen når endast 50 Hz över HDMI

  • G-modellen ger G-Sync inom spannet 30–120 Hz

  • F-modellen hanterar 100 eller 144 Hz via 1 st. Displayport

  • F-modellen klarar upp till 85 Hz över HDMI. Två anslutningar

  • F-modellen ger Freesync från 48 till aktuell maximal frekvens och det fungerar problemfritt över Displayport och HDMI

  • F-modellens Freesync fungerar problemfritt 48–144 Hz via Nvidias G-Sync Compatible-funktion

  • F-modellen forcerar alltid 144 Hz ifall du kör med Freesync: Off och kommer då ge ryckig bild med alla andra frekvenser

  • Freesync aktiverat hos F-modellen kan påverka färgåtergivningen ifall du kör AMD-kort över Displayport. Se längre fram i artikeln

  • F-modellens eftersläpsreducering "1 ms MBR" kommer alltid att stänga av Freesync och därför fungerar den endast i 144 Hz

  • Du måste använda Displayport med ett moderkort grafikkort som orkar DP1.3/HBR3-hastighet för att nå högre än 100 Hz vid 3 440 × 1 440 pixlar

F-modellen erbjuder en ensam Displayport kapabel till 144 Hz samt två stycken HDMI-anslutningar vilka båda klarar full HDMI 2.0-bandbredd som 18 gigabit/s. Detta tillåter då 85 Hz med 10-bitars signal och HDR. Teoretiskt borde 100 Hz och 8-bitarssignal fungera men det alternativet finns inte över HDMI.

LG_34GK950F_kontakter.jpg

F-modellens kontakter. Maximalt 144 Hz över Displayport och 85 Hz över HDMI.

Över Displayport kan vi köra 144 Hz med 10-bitars HDR och full färgupplösning vilket är ett tecken på att vi når någonstans runt 30 gigabit/s och den övre gränsen för nuvarande Displayport 1.3/1.4 och HBR3-hastighet. Det hade definitivt inte skadat med dubbla displayport på skärmen. Samtidigt det är fortfarande väldigt nytt och färskt med skärmar som verkligen kör full HBR3-kapacitet över Displayport. Tillgången på lämpliga systemkretsar var förmodligen högst begränsad när LG konstruerade de här skärmarna under 2018.

G-modellen är enklare på pappret

G-modellen bygger då på Nvidias G-Sync-modul av den äldre sorten. Vi får en ensam Displayport som orkar strax över 20 gigabit/s och därför når 120 Hz som mest och då med 8-bitars signal. Själva 120"Hz-funktionen är en "överklockning", som måste aktiveras i skärmens meny. Egentligen handlar det om att utnyttja marginalerna i signalöverföringen och där har äldre grafikkort ofta svårt att nå den bandbredden. Därför klassas skärmen ibland som en 100 Hz-skärm.

LG_34GK950G_kontakter.jpg

G-modellen som klarar 120 Hz över Displayport. Strypt till 50 Hz över HDMI

För HDMI kör Nvidia en strypt HDMI som inte når mer än 9 gigabit/s och därför endast orkar ta emot en 3 440 × 1 440-signal i 50 Hz. HDMI på G-modellen är därför tämligen ointressant som anslutningsmetod.

G-Sync-modulen som används hos 34GK950G har en jämförelsevis begränsad bandbredd och hanterar inte HDR. Nvidias G-Sync-modul med HDR-stöd adderar dock betydligt mer till priset, uppskattningsvis 5 000 kronor. Det här kan vara en anledning till att LG valde den äldre G-Sync-modulen. Trots att den äldre G-Sync-modulen på papper blir en "klenare" skärm jämfört med F-modellen, skulle prisskillnaden antagligen bli för stor ifall LG den modernare G-Sync-modulen användes.

Läsning om bandbredden för bilden

Funderingar kring bandbredd över HDMI, Displayport, signalformat och chroma subsampling? Läs gärna SweClockers guide till Pixelklockan!

Värt att påpeka är att den fulla bandbredden hos F-modellen inte är en självklarhet. Vi testade med såväl Nvidia-kort som AMD-kort och där klarade Nvidia-korten av att köra F-modellen i 144 Hz. Ett AMD Radeon R9 390 orkade som exempel inte med detta utan hur var det HBR2-hastighet som högst. Då når vi inte mer än 100 Hz hos skärmen, vilket kan vara ett problem ifall du vill komma åt eftersläpsreduceringen som kräver 144 Hz för att vara användbar. Med ett AMD Radeon RX Vega-kort eller Nvidia GTX 1000-serien och nyare var det inga bekymmer att köra 144 Hz hos skärmen.

LG_34GK950F_kabelvarning.jpg

F-modellen är missnöjd med alla Displayport-kablar, även de som följde med.

Inga bekymmer är en sanning med modifikation då F-modellen konstant påpekar att vi ska använda de medföljande kablarna vid HBR3-hastighet, oavsett vilket kort vi kör och oavsett om de medföljande kablarna används eller inte. Tack och lov kan vi ta bort meddelandet. Vi hade heller inga återkommande praktiska problem under testets gång med att köra 144 Hz och full HBR3-bandbredd.

Nvidia G-Sync på 34GK950G

G-modellens G-Sync fungerar inom spannet 30–120 Hz. Det fungerar som väntat utan några särskilda villkor utöver det redan etablerade om en inte allt för gammal Nvidia-GPU. Inga bekymmer och heller inga oväntade bieffekter någonstans.

Mer om Freesync och G-Sync

Tekniken med adaptiv synkronisering och dess två varianter, skillnaden mellan FPS och Hz samt de situationer man löser och inte löser tar vi upp och förklara mer i detalj i denna artikel

Adaptiv synkronisering hos F-modellen

Som det framgår har F-modellen en AMD Freesync-stämpel och använder VESA Display Adaptive Sync för adaptiv synkronisering över Displayport. Den ger också Freesync över HDMI för dig som har ett AMD Radeon-grafikkort. Omfånget på synkroniseringsspannet är 48–144 FPS och för HDMI är det 48–85 FPS då 85 Hz är maximal frekvens möjligt via HDMI. Har du ett äldre grafikkort som inte klarar av HBR3-hastighet över Displayport landar du alltså på ett 48–100 FPS-omfång för Freesync.

LG_34GK950F_freesync_hdmi.png

För att förvirra allt och alla använder skärmen två Freesync-lägen: Extended och Standard där inget detaljerad eller meningsfullt beskrivs om den faktiska skillnaden. Det är Extended-läget som ger fullt spann på synkroniseringen. Standard-läget – som kallas för "Basic" i den menlösa handboken – ska fungera inom omfånget 120–144 FPS vilket inte är särskilt hjälpsamt. Vi höll oss till Extended-läget som ger användning, särskilt när dator och spelmotor har svårt att hålla sig runt V-Sync-trösklarna om 60 eller 72 FPS.

Fungerar som "G-Sync Compatible"

Baserat på hur det fungerar kan vi konstatera att den adaptiva synkroniseringen fungerar alldeles ypperligt oavsett om vi använder ett AMD-grafikkort eller kör en Nvidia GPU med "G-Sync Compatible" aktiverat. F-modellens ger inte flimmer, hack eller andra typer av besvär vi observerat på så många andra skärmar med en Freesync-stämpel.

Även vid låga frekvenser utanför Freesync-spannet som 45 FPS arbetar panelen problemfritt, där grafiken flyter på medan skärmen indikerar 90 Hz. En rimlig slutsats är därför att skärmens Low Framerate Compensation (LFC) fungerar som avsett. Också det en ovanlighet bland många testade Freesync-skärmar som hackar rejält när man kliver under spannet.

G-sync-activated.png

Detta observeras då även med Nvidia-grafikkort om du har de senaste drivrutinerna och kör med GTX 1000- eller RTX 2000-serien, samt Windows 10. Du måste själv aktivera funktionen i Nvidias G-Sync-meny och den menyn finns endast ifall du har Freesync aktiverat i skärmen. Efter detta enkla trixande är det så långt vi kunde se en problemfri adaptiv synkronisering hos LG 34GK950F.

F-modellen är nyckfull

F-modellen har en hel del märkligheter för sig. Ifall vi kör med Freesync avstängt kommer panelen att repetera bildrutor så att panelen fortfarande uppdateras i 144 Hz. Kör du en 120 Hz-signal kommer alltså 24 bildrutor att repeteras så att panelen matas med 144 Hz. Effekten är tydligt en ryckig bild med dåligt flyt. Detta inträffar även vid 60 och 100 Hz. Så länge du har Freesync: Extendend aktiverat i skärmen fungerar allt normalt igen.

LG_34GK950GF_promo_action_blaha.jpg

När vi kör Freesync: Extended och använder AMD-grafikkort via Displayport kommer färgerna påverkas, se längre fram. Vill du använda "1 ms MBR"-eftersläpsreduceringen kommer Freesync automatiskt att stängas av och då fungerar alltså endast 144 Hz utan rycklg bild.

Allt som allt gör det att beroende på vilka kombinationer av funktioner och källor du vill använda, samt vad du vill uppnå, kan F-modellen verka för dig eller mot dig.