Fractal Design Meshify S2

fd_meshify_s2-2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

233 × 465 × 538 mm

Vikt

10,04 kg

Material

Stål, plast, härdat glas

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

5 st. (3 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

9 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

3 st. Dynamic X2 GP-14 140 mm

Platser för expansionskort

7+2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB Type-C (USB 3.1 Gen 2), ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 699 kronor (glaspanel)
1 579 kronor (stålpanel)

Fractal Design Meshify S2 är ett miditowerchassi som med en lådvolym på drygt 58 liter tar ett rejält kliv upp storleksmässigt från tidigare Meshify C (37 liter) . Modellen baseras kring samma stomme som sitt ljuddämpade syskon Define S2, vilket i sin tur baseras kring ungefär samma struktur som Define R6 – något som innebär att de tre modellerna är ungefär lika stora.

fd_meshify_s2-3.jpg
fd_meshify_s2-4.jpg

Likt Meshify C ligger fokus hos nykomlingen på högt luftflöde, där meshgallret med ett "stealth"-liknande utseende gör repris. Detta galler sitter fast med snabbfästen och kan därför plockas bort enkelt, vilket är praktiskt då det även innehåller ett dammfilter som behöver rengöras periodvis. Bakom gallret återfinns två förmonterade 140 mm-fläktar ur företagets Dynamic X2-serie.

fd_meshify_s2-7.jpg

Hela chassits bottenpanel, med tillhörande ventilationshål för nätaggregatet och två ytterligare fläktplatser, täcks av ett stort dammfilter som är åtkomligt från framsidan. Detta är särskilt smidigt ställt mot klassiska lösningar, då användaren slipper krypa in bakom chassit för att försöka pula ut eventuellt dammfilter.

fd_meshify_s2-8.jpg

I främre delen av chassits topp återfinns chassits ström- och resetknapp tillsammans med en serie lättåtkomliga portar. De sistnämnda utgörs av dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C (USB 3.1 Gen 2) samt in- och utgångar för ljud.

fd_meshify_s2-5.jpg

När vi rör oss mot chassits baksida syns först och främst en förmonterad 140 mm-fläkt, där denna är justerbar i höjdled. Vidare finns det sju sedvanliga expansionsplatser för instickskort samt två bonusplatser för den som vill komplettera med en PCI Express-förlängare för stående montering av grafikkortet. Monteringspunkten för nätaggregatet återfinns i vanlig ordning i chassits botten.

fd_meshify_s2-9.jpg
fd_meshify_s2-10.jpg
fd_meshify_s2-11.jpg
fd_meshify_s2-12.jpg

Chassits topp täcks av ett stort meshgaller med integrerat dammfilter som kan lossas genom att trycka in en knapp på baksidan. Under gallret återfinns totalt tre fläktplatser för storleksklasserna 140 eller 120 mm. Monteringsramen i taket går därtill att plocka ut ur chassit för att möjliggöra enklare montering av fläktar och eventuella radiatorer.

fd_meshify_s2-6.jpg

Vårt exemplar av Meshify S2 är bestyckad med en sidopanel av härdat glas, där denna sitter monterad på en stålram med snabbfästen för smidig av- och påmontering. Samma monteringssystem återfinns även på den andra sidopanelen medan möjlighet finns att skruva fast dessa med tumskruvar för transport.

För den som inte är intresserad av konceptet med härdat glas finns det även möjlighet att köpa Meshify S2 med en sluten sidopanel av stål och på så sätt spara in en dryg hundralapp på priset.

fd_meshify_s2-13.jpg
fd_meshify_s2-14.jpg

Då chassits stomme är tagen direkt från syskonet Define S2 är det inte helt oväntat att den inre layouten är identisk. Detta innebär en helt öppen huvudkammare utan vare sig 5,25-tumsplatser eller lagringsburar medan en nedre kammare huserar nätaggregatet. Stöd finns för moderkort upp till formfaktorerna ATX alternativt E‑ATX, där de sistnämnda får ha en maximal bredd på 285 mm.

Ställt mot Meshify C har nykomlingen växt till sig både på djupet och bredden, vilket öppnar upp för att större komponenter och kyllösningar kan ta plats. När det kommer till grafikkort ryms det numera modeller med längder upp till 440 mm med fläkten intakt i framkant. Därtill kan processorkylare med en maximal höjd på 185 mm monteras i chassit, vilket borde täcka upp samtliga modeller på marknaden.

fd_meshify_s2-16.jpg
fd_meshify_s2-17.jpg

Den bakre delen av skiljeplåten till den nedre kammaren är perforerad för att tillåta att värmen från exempelvis passiva nätaggregat att strömma in i huvudkammaren. Här syns även monteringspunkter för två 2,5-tumsvaggor, där tanken är att man ska kunna flytta de förmonterade vaggorna från baksidan av moderkortsplåten till huvudkammaren för att exponera dessa genom sidopanelen av härdat glas.

fd_meshify_s2-20.jpg
fd_meshify_s2-21.jpg

I den främre delen av samma skiljeplåt återfinns en täckskiva som kan plockas bort genom att avlägsna två skruvar bakom chassits frontpanel. Genom att avlägsna denna öppnas en kanal upp mellan huvudkammaren och den nedre kammaren, vilket i praktiken tillåter stora radiatorer att monteras i modellens framkant.

fd_meshify_s2-15.jpg

Ovanför den tidigare nämnda täckskivan syns en serie skåror i plåten som skiljer huvudkammaren från moderkortsplåtens baksida. Dessa skåror är tänkta att användas som monteringspunkt för vattenreservoarer och Fractal Design skickar med universalskenor för detta ändamål.

fd_mesh_s2_fans.PNG

Som tidigare nämnts levereras Meshify S2 med tre 140 mm-fläktar, men för den som önskar finns det möjlighet att komplettera med många fler. Totalt rymmer chassit nio fläktar, där samtliga monteringspunkter har stöd för antingen 120- eller 140 mm-varianter.

fd_mesh_s2_rad.PNG

Inte helt oväntat finns det även gott om utrymme för radiatormontering inuti modellen. Här går det bland annat att montera upp till en 420 mm-variant i taket, en 360 mm-radiator i framkant samt ett 120 mm-dito i bak. För simultan montering av stora radiatorer i tak och front behöver man hålla sig till storleken 360 mm.

En nämnvärd begränsning gällandes radiatormontering i taket är att man behöver hålla sig till minnesmoduler med en maximal höjd på 35 mm ifall en radiator baserad kring 140 mm-fläktar ska användas (exempelvis 280 eller 420 mm).

fd_meshify_s2-22.jpg

Baksidan av moderkortsplåten erbjuder ett utrymme på 23 mm för kabeldragning, vilket är detsamma som för Define R6 och Define S2. Detta ackompanjeras av en gedigen mängd genomdragningshål till huvudkammaren samt förmonterade kardborrband för fastsurrning, vilket borgar för goda möjligheter att få till en snygg och städad kabeldragning.

fd_meshify_s2-25.jpg

Den nedre kammaren huserar som tidigare nämnts nätaggregatet och här finns det gott om utrymme för djupa enheter – upp till 300 mm. Nämnvärt är att den som önskar att använda sig av fläktplatsen i botten närmast nätaggregatet behöver hålla sig till förhållandevis grunda enheter.

fd_meshify_s2-23.jpg
fd_meshify_s2-27.jpg
fd_meshify_s2-28.jpg

Meshify S2 saknar helt vanliga lagringsburar och satsar istället på separata vaggor som monterats utmed baksidan av moderkortsplåten. Varje vagga kan husera antingen en 3,5-tumsenhet med vibrationsdämpad montering alternativt ett 2,5-tumsdito med stum montering. För att göra det lättare att koppla in ström på ett smidigt sätt skickar företaget med en förgreningssladd som kan mata tre enheter.

fd_meshify_s2-24.jpg

Utöver de sedvanliga lagringsvaggorna finns det ytterligare två monteringspunkter för 2,5-tumsenheter på moderkortsplåtens baksida. Det är även dessa som går att flytta till huvudkammaren för montering på skiljeplåten till den nedre kammaren.

fd_meshify_s2-26.jpg

Sist men inte minst är Meshify S2 bestyckad med en användbar PWM-hubb som introducerades för första gången ihop med Define R6. Denna kan styra upp till sex 3-pins samt tre 4-pinsfläktar efter en PWM-signal från moderkortet, vilket i praktiken innebär att man exempelvis att låta chassits alla fläktar regleras efter processortemperaturen.