AMD Radeon VII och framtida grafikkort

En kanske lika stor eller rentutav större överraskning än att Nvidia omfamnade VESA Adaptive Sync var AMD:s grafikkort Radeon VII. Modellen bygger kring grafikkretsen Vega 20 på 7 nanometer, vilken är exakt samma krets som bolaget gång på gång bedyrat aldrig ska släppas för konsumenter. En sällan skådad, men ändock välkommen kovändning.

Grafikkortet heter Radeon VII (7), vars namn är en ordlek. Siffran "7" kan antingen ses som en markör för tillverkningsteknik medan de romerska siffrorna av många läses som Vega 2 (II). Oavsett vad är det Radeon Seven (sv. sju) som gäller och inte Radeon Vega II.

Vi pratar Radeon VII med AMD – Vega på 7 nanometer

Modellen huserar världens första grafikkrets på 7 nanometer och AMD är därför först ut att leverera ett grafikkort med tekniken till konsumenter. Arkitekturen är fortsatt Vega och för spel har det inte skett några direkta förändringar mot första generationens Vega som tillverkas på 14 nanometer.

Att det blir ett kraftfullt grafikkort står klart enbart genom att titta närmare på specifikationerna. AMD Radeon VII har 3 840 streamprocessorer i upp till 1 800 MHz, vilket flankeras av en 4 096-bitars minnesbuss med hela 16 GB HBM2. Det senare ger en aldrig tidigare skådad bandbredd på 1 TB/s.

Än så länge är det inte tal om några skräddarsydda modeller från partner, utan det blir enbart AMD:s referensmodell som säljs. Det blir dock en ovanligt påkostad sådan med en rejäl kylanordning med tre stycken axialfläktar med semi-passiv drift. Något som också lär behövas då det väntas dra runt 300 W, likt beräkningskortet Radeon Instinct MI50 som har i stort sett identiska specifikationer.

amd-7.jpg

Prestandamässigt menar AMD att grafikkortet ska slå jämna slag med Nvidias Geforce RTX 2080, men då givetvis utan att ge stöd för saker som ray tracing i realtid. Istället hoppas AMD att saker som den enorma minnesbufferten 16 GB och skyhög bandbredd ska fungera som effektiva dragplåster för intressenter.

AMD Radeon VII har ett rekommenderat pris på 699 USD, motsvarande strax under 8 000 kronor inklusive moms. Lanseringen äger rum den 7 februari.

Framtiden för AMD Radeon

Som avslutning på sammanställningen fanns AMD:s många chefer på plats under CES 2019 för att besvara frågor. En av dessa var teknikchefen Mark Papermaster som talade om satsningarna för året, där Radeon VII bara är början på bolagets uttalade storsatsning på 7 nanometer.

AMD CES Tech Day_Lisa Su-25.jpg

Vad som släpps senare i år är ett mysterium, som omges av desto fler rykten – ofta motsägelsefulla beroende på vem man frågar. Den officiella information som finns är kodnamnet Navi, som alltså är namnet på nästa arkitektur. Huruvida Navi är en från grunden ny arkitektur eller ännu en vidareutveckling av över åtta år gamla Graphics Core Next (GCN) är också oklart.

Uppgifterna om var Navi ska användas är mindre motsägelsefulla. Det mesta än så länge pekar mot att fokus först och främst blir grafikkort i mellanklassen, likt hur AMD med Polaris (GCN 4.0) valde att inte ta fram en större krets för högre prisklasser. Arkitekturen Navi är också den mest troliga kandidaten för nästa generations spelkonsoler från Sony och Microsoft.

Lanseringen av Navi väntas äga rum under sommaren och de senaste ryktena talar för att avtäckande på E3 2019 i mitten av juni.

Läs mer om AMD Navi: