AMD lanserar Ryzen 3 "Picasso" för bärbara

AMD inledde med att lansera de första processorerna i Ryzen 3000-serien. Det handlar dock inte om den kommande arkitekturen Zen 2 eller tillverkning på 7 nanometer, något som kommer senare under året. Istället är det Raven Ridge som tagit klivet ned från 14 till 12 nanometer.

AMD Ryzen Mobile "Picasso" med högre klockfrekvenser på CES 2019

För att förstå innebörden av detta är det lättast att kolla på vad AMD gjorde med Ryzen 2 för entusiaster. Där tog de den åttakärniga kretsen "Summit Ridge" på 14 nanometer och krympte denna till 12 nanometer, något som möjliggjorde högre energieffektivitet och klockfrekvenser. Samtidigt finputsades arkitekturen Zen en smula och fick namnet Zen+.

Konceptuellt är Picasso således samma krets som Raven Ridge. Det handlar om fyra kärnor Zen+, istället för Zen, med stöd för Simultaneous Multithreading (SMT) för totalt åtta trådar. På grafiksidan handlar det återigen om arkitekturen Vega med upp till elva beräkningsenheter motsvarande 704 streamprocessorer.

AMD-Picasso-3.jpg
AMD-Picasso-2.jpg
AMD-Picasso-1.jpg

Tack vare flytten till 12 nanometer har AMD kunnat skruva upp klockfrekvenserna med 100 MHz på samtliga kärnor. Undantaget är flaggskeppet Ryzen 7 3700U som fått 200 MHz extra i turbofrekvens ställt mot Ryzen 7 2700U, vilket gör att den i kortare stötar kan nå upp till 4,0 GHz. Detta samtidigt som TDP-värdet ligger kvar på 15 W.

På grafikfronten är det fortsatt högst tio beräkningsenheter som är aktiverade och även här handlar det om en ökning på 100 MHz över hela brädet. Två nyheter är Ryzen 7 3750H och 5 3550H med 35 W TDP och som på pappret har samma klockfrekvenser som syskonen på 15 W. Det högre värdet innebär dock att duon kommer klara av att hålla högre frekvenser över längre perioder.

AMD Ryzen Mobile får stöd för bolagets ordinarie drivrutiner

Samtidigt gick AMD ut med en efterlängtad nyhet. Lovorden kring Raven Ridge har fått sällskap av skarp kritik, då datortillverkare ofta dröjt i veckor eller månader med att släppa nya drivrutiner. Från februari kan samma grafikdrivrutiner som på den stationära sidan även installeras i bärbara datorer med integrerade grafikdelar.

Den stora frågan är om AMD lanserar Picasso eller "Raven Ridge Refresh" för sockel AM4. Än så länge har AMD inte sagt någonting om detta, men sannolikt är det bara en tidsfråga.