Under 2018 rapporterades det om flera intrång på olika webbplatser, det ena större än det andra. En av de största var det som riktats mot frågesidan Quora, vilket resulterade i att uppgifter såsom mejladresser, användarnamn och lösenord till 100 miljoner konton hittade ut på webben.

Säkerhetsforskaren Troy Hunt, som bland annat driver webbplatsen Have I Been Pwned, varnar nu för ytterligare en läcka och denna gång i en betydligt större skala. Totalt handlar det om cirka 773 miljoner mejladresser och över 21 miljoner lösenord som publicerats i vad Hunt kallar för Collection 1-läckan, efter namnet på mappen innehållandes informationen.

Informationen laddades upp på lagringstjänsten Mega och totalt rörde det sig om över 12 000 filer med en storlek på över 87 GB. Uppgifterna är samlade från över 2 000 hackade databaser och över 10 miljoner av lösenorden är unika, vilket innebär att de inte dykt upp i tidigare läckor.

Hunt rekommenderar användare att söka efter sitt lösenord hos Have I Been Pwned för att se om de blivit drabbade. Om så är fallet rekommenderas det att byta lösenord på samtliga webbplatser där det används, samt använda en lösenordshanterare.

Källa: Troyhunt.com

Läs mer om läckor och dataintrång: