Där konkurrenten LG satsar på paneltekniken OLED fortsätter Samsung att utveckla LCD-baserade TV-apparater med LED-bakbelysning och kvantpricksfilter enligt företagets paraplynamn QLED. Efter att ha introducerat sin första QLED-modell med 8K-upplösning under IFA-mässan förra året fortsätter Samsung att bredda sortimentet med fyra nya modeller enligt konceptet på CES 2019.

Nytt för 2019 blir flaggskeppsserien Q950, vilken består av fyra modeller i storlekarna 65, 75, 82 och 98 tum. Bland nyheterna syns först och främst en modifierad skärmpanel med justeringar för att kraftigt förbättra betraktningsvinklarna hos denna. Därtill tillkommer stöd för HDMI 2.1, vilket ger bandbredden som krävs för mata 8K-upplöst material från externa bildspelare.

Samsung har sedan tidigare introducerat vissa delar av HDMI 2.1-standarden i sina QLED-modeller, däribland variabel uppdateringsfrekvens och automatisk omställning till bildlägen med låg latens när en spelkonsol ansluts. I och med implementationen av den fulla standarden får de nya modeller även tillgång till eARC för att kunna skicka högupplösta ljudströmmar som Dolby Atmos.

För användare som köpte föregångaren Q900 under slutet av förra året kommer Samsung att erbjuda ett uppgraderingsprogram för att möjliggöra HDMI 2.1 även på denna modell. Det enda som krävs är att det ursprungliga kopplingsboxen (One Connect) byts ut mot en variant som har stöd för den nya bildstandarden.

Förutom QLED fortsätter även Samsung arbetet med paneltekniken Micro LED, och visade bland annat upp en ny version av sitt koncept "The Wall" på 219 tum. Därtill förbereder företaget en mer renodlad konsumentversion på 75 tum enligt tekniken, men lanseringen ser i dagsläget ut att ligga åtminstone något år bort.

► Läs allt från #ces-2019

De nya QLED-modellerna i Q950-serien väntas lanseras i butik under april månad. Prisuppgifterna är ännu okända.

Läs mer om skärmar från Samsung: