Under CES 2018 introducerade Nvidia konceptet BFGD – Big Format Gaming Display. Det handlar om datorskärmar på 65 tum som anpassats för spelande, med funktioner såsom fullskalig HDR, hög uppdateringsfrekvens samt hög upplösning.

Nästan exakt ett år senare meddelar Nvidia att den första modellen under varumärket nu finns att förboka. Det handlar om en skärm från HP med namnet Omen X Emporium 65, vilken mäter in på 64,5 tum och har en upplösning på 3 840 × 2 160 pixlar. Skärmen är även certifierad enligt DisplayHDR 1000 och har därmed en maximal ljusstyrka på 1 000 nits och bakgrundsbelysning i 384 zoner.

► Läs allt från #ces-2019

Tillkommer gör även stöd för Nvidia G-Sync samt en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Likt en smart TV kommer BFGD-skärmar går det även att komma åt strömningstjänster direkt via skärmen, tack vare en integrerad Nvidia Shield. Något som särskiljer HP:s modell är även en integrerad soundbar, som sitter i skärmens fotstöd.

Trots den stora storleken har Nvidia tidigare sagt att de inte ser BFGD som ett vardagsrumskoncept, utan företaget tänker att de ska ställas på ett skrivbord för en omslutande upplevelse. HP beskriver dock modellen som en skärm som "tar över" vardagsrummet, vilket går emot Nvidias uttalande.

Sett till anslutningar finns två USB 3.0, en Displayport, tre HDMI samt en HDMI ARC för att skicka både ljud och bild. Enligt HP ligger grundkravet på Geforce GTX 1050 för att använda skärmen, men de rekommenderar ett Geforce GTX 1070 eller nyare för en optimal upplevelse.

En ofta omtalad aspekt när det kommer till BFGD-konceptet är priset, vilket Nvidia tidigare inte velat avslöja. Tidigare uppgifter har talat om prislappar på 42 000 kronor eller mer, något som visar sig stämma. HP Omen X Emporium 65 finns tillgänglig att förboka hos Amazon och lanseras 24 februari. Prislappen hamnar på 5 624 USD, motsvarande cirka 50 000 kronor.

Läs mer Nvidia BFGD: