Den senaste tiden har uppgifterna kring nya grafikkort baserade på Nvidias grafikarkitektur Turing haglat tätt. Mellanklasskortet Geforce RTX 2060 har ännu inte avtäckts officiellt, men i slutet av 2018 presenterades priset och fullständiga specifikationer. Enligt uppgift ska lansering ske den 7 januari, i anslutning till årets upplaga av teknikmässan CES.

Även Geforce RTX 2000-serien för bärbara datorer har varit på tapeten, och precis som Geforce RTX 2060 talar rykten för att dessa produkter dyker upp under CES 2019. Nu ökar sannolikheten för att detta stämmer, efter att den franska återförsäljaren PC21 listat 14 olika bärbara datorer bestyckade med Turing-baserade grafikkort.

De bärbara datorerna är alla signerade Asus och totalt handlar det om sex modeller med snarlika specifikationer, där den sexkärniga processorn Intel Core i7-8750H är gemensam för samtliga. När det kommer till grafikkort listas Geforce RTX 2080, RTX 2070 och RTX 2060 i olika utföranden, där de två sistnämnda korten är utrustade med GDDR5-minne när de används i den billigaste datormodellen G515.

I de tre datorerna GX535, GX735 och ROG Zephyrus uppges Geforce RTX 2080 och Geforce RTX 2070 finnas i mer strömsnålt utförande enligt Nvidias Max-Q Design. Konceptet innebär exempelvis att klockfrekvenser justeras för ett optimalt förhållande mellan strömförbrukning och prestanda, och omnämnandet antyder att även kort med Max-Q Design kan bli aktuellt under CES-mässan.

Den franska återförsäljarens produkter pekar mot att minnesmängden för korten överensstämmer med de stationära motsvarigheterna, men övriga specifikationer är okända. I slutet av 2018 syntes dock Turing för bärbara datorer hos en kinesisk tillverkare, där Geforce RTX 2000-serien uppgavs vara nästintill identisk för stationära och bärbara datorer, men huruvida detta stämmer återstår att se.

I referensutförande bjuder de tre grafikkorten på TDP-värden mellan 160 och 215 watt och det är därför sannolikt att vissa justeringar har gjorts även när suffixet Max-Q Design saknas. De listade datorerna ska bli tillgängliga från den 15, 19 och 22 januari, vilket vidare talar för en lansering av grafikkorten inom en snar framtid.

Läs mer om Nvidias Geforce RTX 2000-serie: