Lackering och montering

I förra delen efterfrågade jag medlemmarnas åsikter om lackeringen och hur ytfinishen skulle se ut på slutprodukten. Nu har jag kommit till den delen där besluten måste fattas och jag landade på att lackera det yttre höljet i en metallic-grå färg men lämna insidan obehandlad och bara köra en lätt polering på resten av stommen.

Inte riktigt den helt råa stilen som efterfrågades i kommentarerna, men förhoppningsvis en godtagbar kompromiss.

Klicka här för att se tillverkningsmomenten

Innan lacken appliceras är det viktigt att försöka få ytorna så rena som möjligt. Det är inte en dum idé att försöka rugga upp ytan lite lätt med ett sandpapper så att färgen kan få bättre fäste.

Utöver det är det viktigt att försöka hålla minst 20 plusgrader i ett rum med låg luftfuktighet. Detta är svårt att erhålla i ett garage under en svensk vinter, men jag försöker kämpa på ändå.

Laine_ROGcase_P1.jpg
Laine_ROGcase_P2.jpg

Först lägger jag ett par lager av grundfärg. Just denna är en så kallad självetsande grundfärg och är utvecklad för att fästa på aluminium, ett material som annars har svårt för vidhäftning. Vid fel sorts färg på aluminium har lacken en tendens att falla av i flagor redan vid lätt påfrestning.

Jag försökte att undvika att lägga för mycket grundlack på kanterna av metallen då denna ska slipas och poleras innan montering, och på så sätt förhoppningsvis skapa lite kontrast mot den mörkare färgen.

Laine_ROGcase_P3.jpg

Och valet på lack föll efter mycket velande fram och tillbaka, på en mörkgrå nyans av metallic-färg. Dessvärre är jag begränsad till vanliga sprayburkar så metallic-flingorna får inte tillräckligt med tryck från burken för att sprida ut sig som med riktiga tryckluftsdrivna lacksprutor.

Laine_ROGcase_P4.jpg

Efter ett jag lagt ett antal lager med genomskinlig klarlack ovanpå färgen, och sedan låta det härda ordentligt, kan jag använda vatten och våtslippapper för att ta bort eventuella ojämnheter och så kallad apelsinskalseffekt, som ofta uppstår om temperatur eller tryck inte stämmer.

Med tillräckligt många lager klarlack och en hel del slipande går det att få en relativt fin yta även utan riktiga lackeringsverktyg.

Laine_ROGcase_P5.jpg

När ytan känns len och ojämnheterna försvunnit efter våtslipningen kan jag få tillbaka glansen genom omgångar med rubbing, polish och ett par timmar med en poleringsduk.

Resultatet är inte perfekt, men för att vara burklackering under vinterförhållanden är jag nöjd med utseendet. Hållbarheten är jag desto mer osäker över, vid utställningsförhållanden är nog en riktig billack att föredra.

Visa mer

Själva stommen lämnade jag mer rå och gjorde endast lite lätt slipande för att få bort de grövsta reporna och markeringar från byggandet, därefter en lättare polering. Ytan blir blank och skiner i ljuset, men speglar inte något tvärs över ett rum.

Laine_ROGcase_R1.jpg

Baksidan av chassit är sparsmakad, där allt är strikt funktionellt och inga oanvända öppningar eller plattor finns att skåda. En liten bit av 10 millimeter aluminium, likt den som använts till bland annat benen och grafikkortshållarna, användes här för att skapa en liten monteringskloss att fästa grafikkortsskölden i.

Laine_ROGcase_R2.jpg

Den kombinerade kabelgenomföringen och kabelkammen fick en skvätt mattsvart färg för att passa in bättre med resten av komponenterna, och kablarna ordnas efter bästa förmåga.

Laine_ROGcase_R3.jpg

Något jag inte visste om innan komponenterna monterades i chassit för sista gången är hur de diagonala linjerna från ROG Ryujin-kylaren också fortsätter över designen på moderkortet vilket gör att allt binds ihop på ett väldigt prydligt vis.

Laine_ROGcase_R6.jpg
Laine_ROGcase_R7.jpg
Laine_ROGcase_R8.jpg

Med fönstersidorna på plats blir det genast en mer tilltalande helhet, även på den lite smått stökiga nätdelssidan av chassit. Från rätt vinkel ser det nästan ut som att grafikkortet flyter i luften.

Kanske hade det inte sett så dumt ut att tillverka hela ytterhöljet i någon form av tonad akrylplast och på så sätt få mer av ett showbygge.

Laine_ROGcase_R5.jpg
Laine_ROGcase_R9.jpg

På tal om showbyggen kan jag inte avsluta det här kapitlet utan att iallafall snabbt nämna RGB-belysningen, som tack vare att allt annat på insidan av chassit är blankt och skapar ganska intressanta ljuseffekter redan på lägre intensitet.

Det blir ännu mer tydligt när yttre höljet är på plats, som också det lämnades obehandlat på insidan. Då studsar ljuset mot ännu en yta och skapar mer av ett uniformt sken än några få skarpt upplysta ytor.